Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2009

Στα ίχνη του χαμένου πίνακα Ντα Βίντσι


Σχεδόν 450 χρόνια μετά την εξαφάνισή του, το χαμένο αριστούργημα της Αναγέννησης περιμένει να δει ξανά το φως του ήλιου με τη βοήθεια της πυρηνικής φυσικής. Σε λίγες ημέρες, ακτίνες νετρονίων θα «επιτεθούν» σε έναν τοίχο στην Αίθουσα των 500 του Παλάτσο Βέκιο στη Φλωρεντία. Αν από πίσω κρύβεται ο περίφημος πίνακας του Λεονάρντο Ντα Βίντσι «Η μάχη του Ανγκιάρι», όπως πιστεύουν οι ερευνητές, τα νετρόνια θα τον βρουν.
Υπεύθυνος για το πρωτοποριακό εγχείρημα είναι ο Μαουρίτσιο Σερατσίνι, καθηγητής Εφαρμοσμένης Μηχανικής και επικεφαλής μίας διεθνούς επιστημονικής ομάδας, που ερεύνησε σπιθαμή προς σπιθαμή την κεντρική αίθουσα τελετών του παλατιού χρησιμοποιώντας λέιζερ, ραντάρ, κάμερες με υπέρυθρες ακτίνες και υπεριώδη φωτισμό. Όταν βρήκαν το πιθανό σημείο όπου κρύβεται ο πίνακας του Λεονάρντο, κατασκεύασαν συσκευές που θα επιχειρήσουν να τον εντοπίσουν εκπέμποντας ακτίνες νετρονίων.
Ψάχνουν από το 1975. Η κούρσα για τον εντοπισμό του χαμένου πίνακα άρχισε το 1975, με ένα ίχνος που θα ζήλευε και ο Νταν Μπράουν. Ο Σερατσίνι περνούσε πολλές ώρες στην Αίθουσα των 500 μαζί με τον ερευνητή του Ντα Βίντσι, Κάρλο Πεντρέτι, ψάχνοντας κάτι που θα τον οδηγήσει στον μεγάλο ζωγράφο. Το βρήκε όταν πρόσεξε την επιγραφή «Cerca Τrova» (ψάξε και θα βρεις) γραμμένη πάνω σε μία πράσινη σημαία στην τοιχογραφία του Τζιόρτζιο Βαζάρι, η οποία απεικόνιζε μία νίκη των Μεδίκων και κοσμούσε έναν από τους τοίχους του συγκεκριμένου δωματίου. Είναι ίσως το σημάδι που άφησε επίτηδες πίσω του ο καλλιτέχνης και βιογράφος των μεγάλων ζωγράφων της Αναγέννησης, όταν του ζητήθηκε το 1563 να ανακαινίσει την κεντρική αίθουσα του Παλάτσο Βέκιο και να αντικαταστήσει τις τοιχογραφίες του Μιχαήλ Αγγέλου και του Ντα Βίντσι με έργα αφιερωμένα στις νίκες των Μεδίκων.
Διαβάστε την συνέχεια εδώ: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=4540437

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails