Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2009

Σπιναλόγκα:Ετοιμάζουν φάκελο για μνημεία Ουνέσκο


Της Aννας Καραγιαννάκη
Με απόφαση της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΑΚ, ορίστηκε η πενταμελής ομάδα εργασίας, που ως αντικείμενό της έχει τη σύνταξη φακέλου για την ένταξη του νησιού της Σπιναλόγκας στον κατάλογο προστασίας της UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Την ομάδα στελεχώνουν οι πολιτικοί μηχανικοί Αντώνης Ζερβός, Κωστής Μαυρικάκης, ο αρχιτέκτονας Οδυσσέας Σγουρός, η αρχιτέκτονας Εύα Μουντράκη και η αρχαιολόγος Στέλλα Μαλλιαράκη.
Ήδη όπως έχει γίνει γνωστό, έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου που χρηματοδοτεί τη μελέτη και του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του ΤΕΕ.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «Τ» ο πολιτικός μηχανικός, τ. δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, έχουν πραγματοποιηθεί δύο πρώτες συναντήσεις των μελών της επιτροπής, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα θα παρουσιαστούν περισσότερες λεπτομέρειες που θα αφορούν τόσο στη σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας, όσο και στις περαιτέρω πρωτοβουλίες και δράσεις που θα αναληφθούν, προκειμένου να γνωστοποιηθεί ευρύτερα το γεγονός.
Με τη στήριξη της νομαρχίας, όπως έκανε γνωστό, το Τεχνικό Επιμελητήριο αποφάσισε να συστήσει μια επιτροπή για να διαμορφώσει ένα ισχυρό φάκελο, που θα προωθηθεί την ιδέα της ένταξης της Σπιναλόγκας στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της OUNESCO. «Την περίοδο αυτή βρισκόμαστε στο στάδιο της αναζήτησης αξιόλογων συνεργατών που θα μπορούσαν να στηρίξουν την όλη προσπάθεια», σημείωσε. Συγκεκριμένα ανέφερε την κ. Μαρία Αρακαδάκη επιστημονική συνεργάτιδα του ΑΠΘ, η συμβολή της οποίας υπήρξε καθοριστική για την ανάδειξη του μνημείου αυτού, αλλά και την κ. Μητρόπια από την Κέρκυρα, η οποία ουσιαστικά προώθησε το φάκελο ένταξης της συγκεκριμένης περιοχής στα μνημεία.
«Το πλέον σημαντικό βήμα στην παρούσα φάση είναι να ετοιμαστεί ένα βασικό σχέδιο το οποίο θα τύχει της αποδοχής πρώτα του δήμου Αγίου Νικολάου, της νομαρχίας Λασιθίου και στη συνέχεια με τη συνεργασία της 13ης Εφορίας Αρχαιοτήτων, η οποία έχει την εποπτεία του μνημείου, θα προχωρήσουμε παρακάτω. Δεν φτάνει μόνο η ιστορική και κοινωνική τεκμηρίωση του συγκεκριμένου μνημείου στις σελίδες του φακέλου που θα υποβληθεί, με στόχο την ένταξη στα Μνημεία Παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Χρειάζεται η στήριξη των πολιτικών παραγόντων της Κρήτης για να επιτύχουμε το στόχο μας». τα παραπάνω δήλωσε στην «Τ» ο πολιτικός μηχανικός κ. Αντώνης Ζερβός, μέλος της ομάδας εργασίας που αναμένεται να προχωρήσει στη σύνταξη φακέλου για την υποψηφιότητα του μνημείου της Σπιναλόγκας. Ο ίδιος επιχειρώντας μια σύντομη αναφορά στο νησί, τόνισε: «Η Σπιναλόγκα, είναι το δεύτερο σε επισκεψιμότητα μνημείο. Ένα μνημείο, που από μόνο του έχει μία δυναμική, η οποία θα πρέπει να τεκμηριωθεί με στοιχεία που θα επιτρέψουν στους εμπειρογνώμονες που θα την επισκεφθούν, να πειστούν ότι πράγματι το μνημείο αυτό, αξίζει να ενταχθεί στα μνημεία της OUNESCO.
Πρόκειται για ένα ενετικό μνημείο φρούριο, που άμεσα έχει συνδεθεί με την κοινωνική ζωή της Κρήτης, τις αρχές του 20ού αιώνα, όταν ορίστηκε ως χώρος συγκέντρωσης των "χανσενικών" και αυτό έχει μια ξεχωριστή σημασία, προσδίδοντας του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε σχέση με άλλα ενετικά μνημεία. Θεωρώ ότι είναι από τα πιο καλοδιατηρημένα ενετικά, νησιώτικα μνημεία και γίνεται κατανοητό ότι από αυτή την προσπάθεια που επιχειρείται, θα επηρεαστεί και ο ευρύτερος περίγυρος του νησιού».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναφορικά με τη δυναμική που μπορεί να έχει η υποβολή του φακέλου, δήλωσε ότι υπάρχουν σοβαρές δυνατότητες αν στηριχτεί κατάλληλα πολιτικά! «Διότι δεν φτάνει μόνο η ιστορική, κοινωνική και πολιτική τεκμηρίωση, που μπορεί να υπάρξει σε ένα φάκελο που θα ετοιμάσουν τα μέλη της ομάδας εργασίας. Από κει και πέρα χρειάζεται η πολιτική στήριξη των παραγόντων της Κρήτης. Σε καμία περίπτωση η ένταξη του συγκεκριμένου μνημείου δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με την υποβολή ανάλογου αιτήματος για την παλαιά πόλη των Χανίων στον ίδιο κατάλογο. Η Κρήτη, μέχρι στιγμής δεν έχει μνημείο στην UNESCO και επιπλέον αναφερόμαστε σε διαφορετικά πράγματα», εξήγησε.
Πηγή:Τόλμη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails