Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2009

Ενας Ηρακλειώτης στον έλεγχο των πυρηνικών στις ΗΠΑ


Της Κατερίνας Μυλωνά
Ο Ηρακλειώτης επιστήμονας, καθηγητής του ΜΙΤ, Δρ. Γιώργος Αποστολάκης, προτάθηκε από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, για τη θέση του μέλους στην Επιτροπή Ελέγχου Πυρηνικής Ενέργειας!
Η έρευνά του πάνω στην ασφάλεια των πυρηνικών αντιδραστήρων και η ακαδημαϊκή του καριέρα, με θέση στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες και στη συνέχεια στο ΜΙΤ, τον καθιστά τον ιδανικό άνθρωπο για την ιδανική θέση!
Η πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ πρέπει να εγκριθεί από την Γερουσία, ο Δρ. Γ. Αποστολάκης θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα σε μια επιτροπή της Γερουσίας, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή της τον επόμενο έναν με δύο μήνες.
Η είδηση που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή αποτελεί τιμή για το Ηράκλειο αλλά όχι έκπληξη για τον ίδιο. Τους τελευταίους πέντε μήνες, το FBI και άλλοι οργανισμοί έκαναν εξονυχιστικό έλεγχο πάνω στη ζωή, το παρελθόν και την καριέρα του.
Ο Δρ. Γ. Αποστολάκης μιλάει στην «Π» για τα καθήκοντα που θα αναλάβει αλλά και την ανάγκη να δώσουν όλες οι χώρες ψήφο εμπιστοσύνης στην πυρηνική ενέργεια.
Στην Επιτροπή
Ο Ηρακλειώτης ερευνητής δεν γνωρίζεται προσωπικά με τον Μπαράκ Ομπάμα αλλά φαίνεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε την πορεία του στο χώρο και για αυτό τον πρότεινε για μέλος της συγκεκριμένης επιτροπής, η οποία διαχειρίζεται «καυτά» ζητήματα για την οικονομία της χώρας. Η επιτροπή καλείται να λάβει αποφάσεις για όλα τα θέματα σχετικά με πυρηνική ενέργεια, τα πυρηνικά ισότοπα για ιατρικές θεραπείες, τους πυρηνικούς αντιδραστήρες, τα κατάλοιπά τους, ιατρικές εφαρμογές ραδιενεργών στοιχείων. «Η βιομηχανία δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για το έργο της επιτροπής διότι οι ρυθμίσεις αυτές κανονίζουν και πόσο ακριβοί είναι οι αντιδραστήρες και αν μπορούν να συναγωνιστούν με άλλες μορφές ενέργειας, όπως το φυσικό αέριο, το κάρβουνο κλπ», εξηγεί, μιλώντας στην «Π», ο καθηγητής.
Η θητεία των μελών της επιτροπής, η οποία είναι ομοσπονδιακή, είναι πενταετής. Η επιτροπή αποτελείται από τέσσερα μέλη και έναν πρόεδρο. Σύμφωνα με το νόμο, περισσότερα από τρία μέλη δεν μπορούν να προέρχονται από ένα κόμμα. Μέχρι στιγμής, απαρτίζεται από τρία μέλη, ο πρόεδρος είναι δημοκρατικός και οι άλλοι δύο ρεπουμπλικάνοι, την περασμένη Παρασκευή προτάθηκαν δυο δημοκρατικοί, εκ των οποίων ο ένας είναι ο Δρ. Γ. Αποστολάκης.
Στροφή στην πυρηνική ενέργεια
Ο Ηρακλειώτης ερευνητής αναφέρει πως τα τελευταία πέντε με έξι χρόνια έχουν αρχίσει να γίνονται ξανά επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια. «Υπήρχε μια μεγάλη περίοδος, μια εικοσαετία, που δε γινόταν τίποτα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 104 αντιδραστήρες στην Αμερική αλλά τα τελευταία 20 χρόνια δεν έχει κτιστεί τίποτα», αναφέρει. «Ο πιο βασικός λόγος ήταν ότι η πυρηνική ενέργεια ήταν πιο ακριβή, δεν υπήρχε μεγάλη ζήτηση ενέργειας και είχαμε αντιδράσεις από τον κόσμο», τονίζει. Το τελευταίο διάστημα, όμως, σημειώθηκε μια στροφή των επενδυτών προς την πυρηνική ενέργεια. Κατ΄ αρχάς, ο κόσμος είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένος σε θέματα περιβάλλοντος, «όταν καις κάρβουνο υπάρχουν επιβλαβή αέρια που μολύνουν την ατμόσφαιρα, τα πυρηνικά εργοστάσια δεν αφήνουν τίποτα και αρχίζει να τα βλέπει ο κόσμος με καλύτερο μάτι», εξηγεί ο Δρ. Γ. Αποστολάκης. Παράλληλα, οι άλλες πηγές ενέργειας άρχισαν να γίνονται πιο ακριβές και η επένδυση στην πυρηνική φαντάζει πλέον πιο ελκυστική στα μάτια των επιχειρηματιών. Ο καθηγητής τονίζει πως «οι πυρηνικοί αντιδραστήρες είναι ασφαλείς, το Τσέρνομπιλ στηρίζεται σε διαφορετικές αρχές από τους αντιδραστήρες της Δύσης. Η πυρηνική ενέργεια δε μολύνει, δεν εκπέμπει αέρια, όπως διοξείδιο του άνθρακα». Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η αρχική επένδυση σε αντιδραστήρες σε πυρηνικό εργοστάσιο είναι πολύ μεγάλη, δηλαδή, κοστίζει μερικά δισεκατομμύρια δολάρια, «αυτό είναι ένα βάρος που λίγες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να βαστάξουν, ιδιαίτερα σε μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα», σχολιάζει.
Η πυρηνική ενέργεια είναι διαδεδομένη στις Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Ταϊβάν, Φιλανδία, που κτίζει έναν καινούργιο αντιδραστήρα, Γαλλία, που είναι η χώρα με τους περισσότερους πυρηνικούς αντιδραστήρες και το 80% της ενέργειας παράγεται από πυρηνικά εργοστάσια, ενώ οι Γερμανοί είναι εναντίον της.
Πηγή:Πατρίς

2 σχόλια:

  1. ειμαστε περηφανοι για εναν δικο μας ανθρωπο που διεπρεψε στις ΗΠΑ. Ειναι προφανες πως στη χωρα μας δε θα μπορουσε να ασχοληθει με την πυρηνικη φυσικη οποτε μακαρι να χρησιμοποιηθει στον καλυτερο δυνατο βαθμο εκει :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην χωρα μας υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να γίνει σουβλατζής..η delivery..
    Δυστυχώς για να κάνεις κατι πρεπει να πας εξω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails