Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2009

Οι νικητές των Αντί – Νόμπελ!


Μηχανικοί που εφηύραν ένα σουτιέν το οποίο μετατρέπεται σε αντιασφυξιογόνο μάσκα, παθολόγοι που διαπίστωσαν ότι ακόμη και τα άδεια μπουκάλια μπίρας μπορούν ν' ανοίξουν ένα κεφάλι και Ιρλανδοί τροχονόμοι που έκοβαν κλήσεις στον κύριο Δίπλωμα Οδήγησης είναι μερικοί από τους μεγάλους νικητές των αντιβραβείων IgNobel που απονεμήθηκαν την Πέμπτη.
Βραβεία κέρδισαν ακόμη η Ζιμπάμπουε επειδή εξέδωσε χαρτονομίσματα αξίας από 1 σεντ μέχρι και 100 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, οι Μεξικανοί επιστήμονες που έφτιαξαν διαμάντια από τεκίλα και οι διευθυντές και τα στελέχη τεσσάρων τραπεζών της Ισλανδίας που κατέρρευσαν θεαματικά τον περασμένο χρόνο.
Τα αντισυμβατικά βραβεία IgNobel απονέμονται κάθε χρόνο από το χιουμοριστικό περιοδικό "Χρονικά Απίθανης Έρευνας" (εδρεύει στο Χάρβαρντ) και υποστηρίζονται από την Ένωση Επιστημονικής Φαντασίας Χάρβαρντ-Ράντκλιφ, την Εταιρεία Φοιτητών Φυσικής Χάρβαρντ -Ράντκλιφ και τον Όμιλο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Χάρβαρντ.
Το βραβείο δημόσιας υγείας κέρδισε η Έλενα Μπόντναρ και οι συνάδελφοί της από το Ιλινόι που σχεδίασαν και πατεντάρισαν ένα σουτιέν το οποίο μετατρέπεται σε δύο αντιασφυξιογόνες μάσκες, μία για την κάτοχο του σουτιέν και μια δεύτερη για το συνοδό της.
Η αστυνομία της Ιρλανδίας κέρδισε το βραβείο λογοτεχνίας επειδή οι τροχονόμοι της έκοψαν περισσότερες από 50 κλήσεις σε έναν απείθαρχο Πολωνό, τον "Πράβο Γιάζντι", που δεν εννοούσε να τηρήσει τα όρια ταχύτητας. "Πράβο Γιάζντι" στα πολωνικά σημαίνει "δίπλωμα οδήγησης".
Ο παθολόγος Στέφαν Μπόλιγκερ και οι συνάδελφοί του από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης, στην Ελβετία, κέρδισαν βραβείο για τη μελέτη τους που είχε ως στόχο να διαπιστώσουν εάν ένα άδειο μπουκάλι μπίρας κάνει χειρότερη ή λιγότερη ζημιά στο κρανίο σε σχέση με το γεμάτο μπουκάλι. "Και τα δύο μπορούν να σπάσουν ένα κεφάλι.
Ωστόσο, τα άδεια μπουκάλια είναι πιο ισχυρά γιατί τα γεμάτα, λόγω του διοξειδίου που περιέχουν, σπάνε πιο γρήγορα" ανέφερε ο Μπόλιγκερ στο μήνυμα που έστειλε στους οργανωτές της τελετής.
Ο Γκίντεον Γκόνο, διευθυντής της Κεντρικής Τράπεζας της Ζιμπάμπου, μιας χώρας που αγωνίζεται να μειώσει τον πληθωρισμό ο οποίος έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, κέρδισε βραβείο "επειδή έδωσε στους απλούς ανθρώπους έναν απλό τρόπο να ασχολούνται με τους αριθμούς, από πολύ μικρούς μέχρι πολύ μεγάλους" καθώς η τράπεζα εξέδωσε χαρτονομίσματα που κυμαίνονται από ένα σεντ μέχρι 100 τρισεκατομμύρια δολάρια Ζιμπάμπουε.
Το βραβείο οικονομικών πήγε στους διευθυντές των τραπεζών Kaupthing Bank, Landsbanki, Glitnir Bank και Central Bank της Ισλανδίας γιατί πέτυχαν "να δείξουν΄οτι οι μικρές τράπεζες μπορούν πολύ γρήγορα να μεταμορφωθούν σε μεγάλες και το αντίστροφο".
Άλλοι φετινοί νικητές ήταν οι αγρότες που απέδειξαν ότι οι αγελάδες παράγουν περισσότερο γάλα, εάν έχουν όνομα και ένας επιστήμονας που υπολόγισε γιατί οι έγκυες γυναίκες δεν πέφτουν προς τα εμπρός.
Πηγή:Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails