Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2009

Περισσότερα από 200.000 παράνομα όπλα στην Κρήτη!


Ρεπορτάζ Ευαγγελία Καρεκλάκη
Αυστηρότερη εφαρμογή του ισχύοντος νόμου για την οπλοκατοχή προτείνουν έγκριτοι δικηγόροι του Ηρακλείου αντί για μεταβολή του αδικήματος από πλημμέλημα σε κακούργημα, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε μία προσπάθεια να πατάξει την εγκληματικότητα.
Διατυπώνουν την άποψη ότι η ισχύουσα νομοθεσία είναι επαρκής για την αντιμετώπιση του φαινομένου αφού προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι πέντε έτη, επισημαίνουν ωστόσο ότι πολύ σπάνια επιβάλλεται η μέγιστη προβλεπόμενη ποινή. Συνήθως η αυστηρότερη ποινή που επιβάλλεται δεν ξεπερνά τους δώδεκα μήνες. Τονίζουν ακόμα ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο είναι σαφές για τις περιπτώσεις κακουργηματικού χαρακτήρα. Πάντως στην «πατρίδα» της οπλοκατοχής-όπως δυστυχώς θεωρείται η Κρήτη- η επίμαχη ρύθμιση αναμένεται να «συναντήσει» σθεναρή αντίσταση, παρά τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί κατά καιρούς για τον αφοπλισμό των Κρητικών και κυρίως τα θύματα των άσκοπων πυροβολισμών αλλά και των εγκληματικών ενεργειών.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός ερωτηθείς σχετικά, εξέφρασε την άποψη ότι «η κείμενη νομοθεσία είναι επαρκής και η μεταβολή του χαρακτηρισμού της πράξης, δεν θα συντελέσει στον περιορισμό του φαινομένου».
Ο ποινικολόγος Βενιζέλος Κάββαλος πρόσφατα υπερασπίστηκε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Χανίων τον 39χρονο από τις Σίσες για τις κατηγορίες της εισαγωγής όπλων, κατοχής, συναρμολόγησης και εμπορίας με σκοπό τη διάθεση τους σε τρίτα άτομα ή εγκληματικές οργανώσεις. Στην κατοχή του 39χρονου είχε εντοπιστεί ακόμα και αντιαεροπορικό αλλά και δεκάδες όπλα και φυσίγγια. Ωστόσο η άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος, όπως συνέβη στην υπόθεση του 39χρονου, είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις.
Η προαναφερόμενη κατηγορία είναι αυτή που προβλέπει ο νόμος για τον κακουργηματικό χαρακτήρα της οπλοκατοχής. «Ο νόμος ως έχει είναι καλός» σημειώνει ο κ. Κάββαλος που επισημαίνει ότι είναι άδικο για έναν άνθρωπο που κατέχει απλώς ένα όπλο, να διώκεται σε βαθμό κακουργήματος. «Όταν έχεις τις ενδείξεις ότι τα όπλα πρόκειται να διατεθούν σε τρίτα άτομα ή εγκληματικές οργανώσεις, τότε ο νόμος είναι σαφής και προβλέπει κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος. Το όπλο είναι αλληλένδετο με τη νοοτροπία του Κρητικού. Για τον Κρητικό το όπλο του προσδίδει κοινωνική καταξίωση και κύρος. Νομίζω ότι αυτή η ρύθμιση είναι παράταιρη με τη νοοτροπία των Κρητικών και εκτιμώ ότι δεν θα προχωρήσει τελικώς».
Διαβάστε την συνέχεια εδώ: http://www.patris.gr/articles/168907/104863

4 σχόλια:

 1. Δεν ξέρω τι ζόρι τραβάς με την Κρήτη πάντως έχεις ξεφύγει.. έχεις κάνει 6 σχόλια( τα οποία έχω σβήσει) και όλα είναι προσβλητικά και υβριστικά. Δεν πρόκειται να δημοσιεύσω τίποτα από αυτά. Αν δεν σ’ αρέσει τράβα αλλού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΠΑΛΗΚΑΡΙ όταν έχεις blog και ζητάς σχόλια θα πρέπει να περιμένει και καλά και κακά. Αν περιμένεις μόνο να σε χαϊδεύουν άστα κάνε κάτι άλλο, μάζεψε ελιές . Γιατί να πρέπει σόνει και καλά να υιοθετήσουμε αυτό το βάρβαρο έθιμο της οπλοκατοχής επειδή δίνει PRESIGE στα κρητικάτσα. Μεγάλε λιγότερος σοβινισμός δεν βλάπτει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΜΕΓΑΛΕ σήμερα κοίταξα όλη τη σελίδα σου και είχε μόνο 4 σχόλια. Άσε λοιπόν μερικούς να σας τα χώνουν για να έχετε τουλάχιστον λίγη δουλειά . Γιατί πάει τσάμπα το BLOG σου. Βάλε συνταγές θα έχεις τουλάχιστον λίγα σχόλια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καταρχήν δεν ζητάω από κανένα να υιοθετήσει τίποτα από αυτά που γράφω. Άλλοι συμφωνούν άλλοι διαφωνούν. Τώρα όσο αφορά τα σχόλια και την αναθεώρηση που έχω βάλει.. Όταν κάποιος λέει την άποψη του κόσμια κ κυρίως χωρίς βρισιές και ειρωνείες τότε το σχόλιο θα δημοσιευτεί. Στην αρχή ήταν ελεύθερα αλλά μετά από λίγο καιρό πρόσεξα ότι τα μισά σχόλια ήταν κυρίως υβριστικά και διαφημίσεις ή εκτός θέματος. Τώρα για αυτό που λες ότι έχω μόνο 4 σχόλια ίσως 4 είναι στην πρώτη σελίδα του blog. Γενικά δεν είμαι από τα blog που έχουν πολλά σχόλια αλλά σίγουρα η αναθεώρηση δεν είναι η αιτία…

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails