Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2009

Έτοιμο στα μέσα του 2010 το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Ηράκλειο


Μέσα στο καλοκαίρι του 2010 θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει πλήρως το εφόσον εξασφαλιστεί άμεσα χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση των εσωτερικών του χώρων. Ωστόσο, ο εργολάβος που έχει αναλάβει τις εργασίες του κτιρίου αναμένεται να παραδώσει και το δυτικό τμήμα του έως το τέλος του χρόνου.
Σύμφωνα με το διευθυντή του Μουσείου Μωυσή Μυλωνά, «αυτή τη στιγμή το κτίριο που χτίζεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος "Urban", δεν έχει ολοκληρωθεί. Όμως, η παράταση που έχει δοθεί στον εργολάβο είναι μέχρι το τέλος του χρόνου, δηλαδή, σε περίπου δύο μήνες θα πρέπει να μας το παραδώσει πλήρως καθώς, από ό,τι ξέρω, αυτή είναι η τελική προθεσμία που έχει δοθεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου Κρήτης που παρακολουθεί το έργο».
Εν αναμονή λοιπόν της ολοκλήρωσης των εργασιών οι οποίες άρχισαν το 2003 με σοβαρά κατά καιρούς εμπόδια, χωρίς ευθύνη του Μουσείου, η λειτουργία του εξακολουθεί να μην είναι απρόσκοπτη καθώς, όπως αναφέρει στην «Τ» ο κ. Μυλωνάς, το κτίριο λειτουργεί με εργοταξιακό ρεύμα, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν π.χ. το ασανσέρ και ο κλιματισμός, προβλήματα που ελπίζεται να λυθούν με την παραλαβή του κτιρίου.
Χρηματοδότηση
Στην παρούσα φάση το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας έχει έναν ακόμα «πονοκέφαλο» να αντιμετωπίσει. Δεν είναι άλλος από την εξεύρεση της αναγκαίας χρηματοδότησης, ύψους έως δύο εκατομμύρια ευρώ, ώστε να ολοκληρωθεί και το εσωτερικό του Μουσείου. Η χρηματοδότηση των εσωτερικών εργασιών, σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, δεν έχει καλυφθεί από κανένα σημαντικό κονδύλι κάποιου υπουργείου ή από την Περιφέρεια Κρήτης. «Προσπαθούμε με διάφορα προγράμματα ή ακόμα και από χορηγίες να καλύπτουμε τη λειτουργία κάποιων ενοτήτων του Μουσείου. Το γεγονός αυτό μας δημιουργεί πολλά προβλήματα γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον από το υπουργείο Περιβάλλοντος ή την Περιφέρεια να μας δώσουν τα χρήματα, παρόλο που έχουμε έτοιμες μελέτες για να γίνει κάτι τέτοιο. Έτσι ψάχνουμε να βρούμε μικρότερα προγράμματα, ανταγωνιστικά, κοινοτικά ώστε να καλύψουμε κάποια κενά», σημειώνει ο διευθυντής του Μουσείου προσθέτοντας ότι «υπάρχει δέσμευση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Μουσείο να είναι σε πλήρη λειτουργία το 2010».
Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση που μπορεί να δοθεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας μπορεί να προέρχεται από το ΕΣΠΑ, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και από άλλα ανταγωνιστικά προγράμματα που περιλαμβάνουν και θέματα προβολής περιβάλλοντος ή εκπαίδευσης γύρω από το περιβάλλον. Ο κ. Μυλωνάς τονίζει παράλληλα ότι υπήρχαν υποσχέσεις, τουλάχιστον από την προηγούμενη διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ και αναμένει τις όποιες εξελίξεις. Ο ίδιος προσθέτει ότι από τη στιγμή που θα βρεθεί το επιπλέον κονδύλι, απαιτούνται περίπου οκτώ μήνες για να ολοκληρωθούν οι εργασίες στα εσωτερικά τμήματα του Μουσείου. «Εμείς κινούμαστε ως Μουσείο ώστε να εξηγούμε τι έχει γίνει και τι απομένει να γίνει ώστε να μετατραπεί ένας χώρος σε αναπτυξιακό πόλο. Γιατί το μουσείο όταν θα λειτουργεί θα είναι ένας ιδιαίτερος αναπτυξιακός πόλος για όλη την πόλη του Ηρακλείου αλλά και ολόκληρη την Κρήτη», καταλήγει.
Πηγή:Τόλμη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails