Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2009

26 καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης στην ανακρίτρια!


Είκοσι έξι καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, καλούνται να απολογηθούν στην ανακρίτρια Ρεθύμνου Ε. Δανιά, για πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα που τους αποδίδονται σε έκθεση του πρώην οικονομικού Επιθεωρητή Κρήτης.
Οι πράξεις, σύμφωνα με την έκθεση, φέρονται να τελέστηκαν τα έτη 1996 έως 2003, περίοδο δηλαδή την οποία αφορά ο διαχειριστικός έλεγχος που είχε γίνει.
Οι Πανεπιστημιακοί έλαβαν κλήση απολογίας για την ερχόμενη Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητήσουν προθεσμία για τις 30 του μήνα.
Η παραπάνω εξέλιξη έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και αντίδραση στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα και ειδικότερα στο εκπαιδευτικό προσωπικό, καθώς η υπόθεση, που δεν είναι καινούργια, θεωρούν ότι είναι καθ όλα «στημένη» και μεθοδευμένη εις βάρος του τότε πρύτανη, των μελών των επιτροπών ερευνών και του Τεχνικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου.
Οι κατηγορίες της απάτης και της απιστίας εις βάρος του Δημοσίου αφορούν δαπάνες της προαναφερθείσας επταετίας που κατόπιν απόφασης της Συγκλήτου διατέθηκαν για σκοπούς του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ωστόσο η έκθεση του Οικονομικού Επιθεωρητή έχει άλλη άποψη: αναφέρει ότι διατέθηκαν εκτός σκοπού του Πανεπιστημίου και με τρόπο τέτοιο που ζημιώθηκε το Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και κατ επέκτασιν το Ελληνικό Δημόσιο. Καταλογίζεται δε στους εκπαιδευτικούς δόλος για τις ενέργειες τους αυτές που απώτερο στόχο είχε να ωφεληθούν οι ίδιοι ή να ωφελήσουν τρίτους.
Μεταξύ άλλων, στον τότε πρύτανη και τους 25 καθηγητές καταλογίζεται σκοπιμότητα για την καθυστέρηση ανέγερσης των φοιτητικών κατοικιών γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα, όπως αναφέρεται στην έκθεση του Οικονομικού Επιθεωρητή, να ζημιώνεται το Πανεπιστήμιο χιλιάδες ευρώ που εδαπανούντο για τη στέγαση φοιτητών σε ξενοδοχεία της πόλης του Ρεθύμνου. Καταλογίζεται ευθύνη και σκοπιμότητα για την κακοτεχνία αλλά και την καθυστέρηση κατασκευής του αμφιθεάτρου στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου.
Από την θέση του «κατηγορουμένου» οι Πανεπιστημιακοί καλούνται επίσης να απολογηθούν για την πρόσληψη αναγκαίου προσωπικού, φύλακες- βιβλιοθηκονόμοι-, όπως και για την ομαδική ασφάλιση του προσωπικού του Πανεπιστημίου που παρά το γεγονός ότι και στις δυο περιπτώσεις τα χρήματα δόθηκαν στο πλαίσιο του αποθεματικού του ΕΛΚΕ, τους καταλογίζεται ότι με τις δαπάνες αυτές και σε γνώση τους ζημίωσαν το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και το Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να ωφελήσουν τρίτους.
Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσαν χθες οι Σύλλογοι Ενιαίων Φορέων Διδασκόντων της Φιλοσοφικής, των Επιστημών Αγωγής, Κοινωνικών Επιστημών καθώς και του συλλόγου καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, με την οποία τάσσονται στο πλευρό των συναδέλφων τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 26 Πανεπιστημιακοί θα καταθέσουν στην ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση, απολογητικά υπομνήματα τις επόμενες ημέρες.
Διαβάστε την συνέχεια εδώ: http://www.2810.gr/site/news/article/57215

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails