Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2009

Φορτηγό «βόμβα» σε πλοίο της γραμμής Πειραιάς Ηράκλειο


Του Θάνου Περβολαράκη
Μία «βόμβα» εντόπισαν οι άνδρες της Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου η οποία υπήρχε σε πλοίο της γραμμής και ταξίδεψε από τον Πειραιά στο Ηράκλειο την περασμένη Παρασκευή, χωρίς ευτυχώς να εκραγεί!
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ίσως ποσότητα φιαλών βουτανίου και κηροζίνης που έχει κατασχεθεί πανελλαδικά τα τελευταία χρόνια, γιατί μεταφέρθηκε παράνομα με πλοίο στο οποίο υπήρχαν κι επιβάτες, κάτι που απαγορεύεται διά ροπάλου από τη ναυτική νομοθεσία.
Ο ακριβής αριθμός των φιαλιδίων που κατασχέθηκαν άφησε άφωνους και τους λιμενικούς, οι οποίοι έλεγαν πως ένα τέτοιο φορτίου ήταν ικανό να βυθίσει το πλοίο με το οποίο γινόταν η μεταφορά, σε χρόνο ρεκόρ.
Οι 6240 φιάλες βουτανίου (γκαζάκια), τα 480 λίτρα κηροζίνης θέρμανσης και οι 20 φιάλες βουτανίου των τριών κιλών ήταν κρυμμένες σε ένα φορτηγό αυτοκίνητο το οποίο μετέφερε επίσης ρούχα, τρόφιμα, πλαστικά, τηλεοράσεις κοκ.
Ο άνθρωπος που έκανε το έγκλημα αυτό, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι λιμενικοί, είναι ένας 59χρονος Ηρακλειώτης, οδηγός του φορτηγού οχήματος και ιδιοκτήτης μεταφορικής εταιρείας. Οδηγήθηκε ενώπιον του εισαγγελέα, ο οποίος του άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και τον παρέπεμψε στην κύρια ανάκριση. Ο ίδιος πήρε προθεσμία για να απολογηθεί σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε στη διάρκεια της προανάκρισης ότι δε γνώριζε τι μετέφερε, καθώς το αντικείμενα φορτώθηκαν από αλλοδαπούς, χωρίς εκείνος να βλέπει. Οι λιμενικοί ωστόσο λένε ότι δεν μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς στο φορτηγό του βρέθηκαν τιμολόγια στα οποία αναφέρονται τα κατασχεθέντα γκαζάκια.
Το φορτίο φορτώθηκε από την Αθήνα με παραλήπτη εταιρείες στο Ηράκλειο. Να σημειωθεί επίσης ότι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων.
Σύμφωνα με το νόμο τέτοιου είδους φορτίου θα πρέπει να μεταφέρεται με πλοία που δεν μεταφέρουν επιβάτες. Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν την παρανομία, ρισκάροντας τη σύλληψη, καθώς το κέρδος τους μειώνεται εάν τα αντικείμενα αυτά μεταφερθούν συγκεκριμένες ημερομηνίες με φορτηγά πλοία, όπως θα έπρεπε.
Ο λιμενάρχης Ηρακλείου προέβη σε μία δήλωση που δείχνει τη σοβαρότητα του θέματος. Συγκεκριμένα ο κ. Γεωργέλος ανέφερε πως πρόκειται για μία εγκληματική ενέργεια. «Είναι αδιανόητο να κυκλοφορούν ανάμεσά μας τέτοιοι ασυνείδητοι άνθρωποι. Έχω χάσει τον ύπνο μου με τη σκέψη τι θα μπορούσε να συμβεί σε ανυποψίαστους επιβάτες. Από την πλευρά μου θα εξαντλήσω όλα τα περιθώρια που μου δίνει ο νόμος. Ίσως η νομοθεσία θα πρέπει να γίνει πιο αυστηρή. Συγχαρητήρια στο τμήμα Ασφαλείας του ΚΛΗ για την επιτυχία αυτή. Εμείς θα συνεχίσουμε με αμείωτο ρυθμό τους ελέγχους των φορτηγών στο λιμάνι, όμως αυτό δεν φτάνει. Χρειάζεται συγχρόνως και λίγη ανθρώπινη συνείδηση».
Πηγή:Πατρίς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails