Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2009

Μελέτη για τα ρήγματα στο Ηράκλειο


Την επόμενη εβδομάδα αναμένει η Διεύθυνση Πολεοδομίας του δήμου Ηρακλείου την προκαταρκτική μελέτη της έρευνας για την ενεργότητα των ρηγμάτων, η οποία διενεργήθηκε στον υποθαλάσσιο χώρο του Ηρακλείου.
Αυτό αναφέρει στην «Τ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κωστής Μαμουλάκης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι πρόκειται για την πλέον σημαντική έρευνα η οποία θα καταδείξει με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο τις πιθανότητες πρόκλησης ενός μεγάλου σεισμού και τις επιπτώσεις που αυτός θα έχει στο δομημένο περιβάλλον της πόλης. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι οι πληροφορίες τόσο από την έρευνα που ολοκληρώθηκε στον υποθαλάσσιο χώρο όσο και αυτής που βρίσκεται σε εξέλιξη στην εδαφική επικράτεια του δήμου να χρησιμοποιηθούν ως «μπούσουλας» για την περαιτέρω πολεοδόμηση της πόλης και την αντισεισμική θωράκιση περιοχών.
«Εντός του έτους θα έχουμε στα χέρια μας και τα αποτελέσματα από την έρευνα στην ξηρά, τα οποία και θα συσχετίσουμε για τη διεξαγωγή των τελικών συμπερασμάτων. Ωστόσο, αυτά που είναι τα πλέον κρίσιμα είναι αυτά στον υποθαλάσσιο χώρο» συμπληρώνει ο κ. Μαμουλάκης.
ΕΛΚΕΘΕ
Η υποθαλάσσια έρευνα, η οποία περιελάμβανε τη λεπτομερή λιθοσεισμική διερεύνηση του υποθαλάσσιου χώρου του κόλπου του Ηρακλείου και βαθυμετρική αποτύπωση του πυθμένα της λεκάνης, διεξήχθη από το επιστημονικό και τεχνικό πρόγραμμα του ωκεανογραφικού του ΕΛΚΕΘΕ «Αιγαίο». Το «Αιγαίο» σάρωσε τη θαλάσσια περιοχή από την Αγία Πελαγία έως τη Χερσόνησο σε μια έκταση 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Επικεφαλής ήταν ο δρ. Δημήτρης Παπανικολάου - Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του ΕΚ Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Δημήτρης Σακελαρίου - Διευθυντής Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ. Το ερευνητικό πρόγραμμα αυτό εκπονήθηκε από τον Τομέα Δυναμικής Τεκτονικής του Πανεπιστημίου Αθηνών με ιδίους πόρους του δήμου Ηρακλείου.
Χερσαία ρήγματα
Η έρευνα για τα χερσαία ρήγματα αφορά στις περιοχές Καμίνια, Αϊ-Γιάννης, Κορώνη Μαγαρά, Γούρνες, Φορτέτσα, Πατέλες, για τις περιοχές Περιφερειακό Κέντρο, Εσταυρωμένος, ΤΕΙ, Αμφιθέα, Αγία Ειρήνη-Κορακοβούνι-Μαραθίτης, Κάτω Κατσαμπάς-Μετόχι Παπά Τίτου-Παγκρήτιο, Βούτες, Γιοφυράκια, Ζώνη Χονδρεμπορίου, Φοινικιά, Κόμβος Μεσαράς. Η εν λόγω έρευνα απορρέει από την προγραμματική σύμβαση που έχει υπογράψει ο δήμος Ηρακλείου με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Πηγή:2810.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails