Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2009

Γιάννης Μπερνιδάκης(Μπαξεβάνης) κ' Στέλιος Φουσταλιέρης - Πονεμένη καρδιά


"Σαν είχες άλλο στην καρδιά
τι μ' ήθελες εμένα
να με πληγώσεις να πονώ
ώσπου να ζω για σένα.

Όσο κι αν παίζεις και γελάς
θα 'ρθει και σε η σειρά σου
και πίκρες κι αναστεναγμοί
θα κάψουν την καρδιά σου.

Η επιλογή του Nargile για σήμερα είναι ένα τραγούδι του Γιάννη Μπερνιδάκη(Μπαξεβάνη) και του Στέλιου Φουσταλιέρη το "Πονεμένη καρδιά".Στο τραγούδι ο Μπερνιδάκης ενω ο Φουσταλιέρης παίζει Μπουλγαρί.
Για να ακούσετε όλες τις μουσικές επιλογές του Nargile πατήστε εδώ: κλικ


Μπουλγαρί
Μπουλγαρί ονομάζεται στην Κρήτη ένα όργανο που ανήκει στην οικογένεια του ταμπουρά, μοιάζει μορφολογικά με το αραβικό σάζι, έχει μικρό αχλαδόσχημο κυρτό ηχείο, μακρύ λεπτό χέρι, κινητούς μπερντέδες και τρεις διπλές χορδές. Η χρήση του στη Κρήτη πιθανολογείται από τα μέσα του 18ου αιώνα. Xρησιμοποιήθηκε (και χρησιμοποιείται), κυρίως, στην απόδοση των ταμπαχανιώτικων τραγουδιών που ακούγονταν στα αστικά κέντρα της Kρήτης (Xανιά, Pέθυμνο και Hράκλειο) τα χρόνια του Mεσοπολέμου (1920-1940) και στα οποία συνδυάζεται η κρητική μουσική, η μικρασιάτικη και το ρεμπέτικο τραγούδι.
Κυριότερος εκπρόσωπος του θεωρείται ο Ρεθυμνιώτης Στέλιος Φουσταλιεράκης (1911-1992), που ήταν η αιτία να περάσει το μπουλγαρί στη δισκογραφία. Μεταπολεμικά το όργανο αυτό σχεδόν εξαφανίστηκε. Σήμερα ελάχιστοι είναι πλέον οι εκπρόσωποι του υπέροχου αυτού μουσικού οργάνου.
Μουσική επιμέλεια: Nargiles

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails