Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2009

Οι κανίβαλοι και η νόσος των τρελών αγελάδων


ΛΟΝΔΙΝΟ Ενα τελετουργικό κανιβαλισμού στο οποίο επιδιδόταν μια φυλή σε μια επαρχία της Παπούα Νέας Γουινέας παρέχει ένα από τα πιο τρανταχτά παραδείγματα σχετικά με το πώς οι καταστάσεις οδηγούν στην ταχεία εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.
Στα μέσα του 20ού αιώνα η φυλή Fore άρχισε να ξεκληρίζεται από μια νόσο που ονομάζεται kuru και η οποία προσομοιάζει με τη νέα παραλλαγμένη μορφή της νόσου Κρόιτσφελτ-Γιάκομπ (της αποκαλούμενης και νόσου των τρελών αγελάδων) που πλήττει τον άνθρωπο. Σύμφωνα με τους ανθρωπολόγους, η «επιδημία» της kuru οφειλόταν στη συνήθεια των μελών της φυλής να τρώνε τους εγκεφάλους των νεκρών τους.
Αν και η συγκεκριμένη ιεροτελεστία εγκαταλείφθηκε τη δεκαετία του 1950, με αποτέλεσμα η νόσος να εξαφανιστεί, άφησε πίσω της το «αποτύπωμά» της στο γενετικό υλικό της φυλής Fore, όπως αποκάλυψε μια νέα μελέτη. Ερευνητές του University College του Λονδίνου αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Τhe Νew Εngland Journal of Μedicine» ότι εντόπισαν μια γενετική μετάλλαξη- στο γονίδιο G127V- η οποία αφορά μόνο τα μέλη της φυλής Fore και τα προστατεύει από την εγκεφαλοπάθεια.
Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη προσφέρει από υψηλή ως και πλήρη προστασία από την kuru, τα άτομα που τη φέρουν έχουν πλεονέκτημα επιβίωσης, με αποτέλεσμα να φέρνουν στον κόσμο περισσότερους απογόνους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ποσοστό της τάξεως του 8% των ατόμων της περιοχής Ρurosa Valley, όπου η kuru «έπληξε» τους περισσότερους, φέρουν αυτή τη στιγμή τη μετάλλαξη η οποία δεν έχει εντοπιστεί πουθενά αλλού στον κόσμο.
Τα αποτελέσματα προέκυψαν μετά την ανάλυση του DΝΑ 3.000 ατόμων από την επαρχία την οποία είχε «χτυπήσει» η νόσος kuru, μεταξύ των οποίων ήταν 709 που είχαν λάβει μέρος σε κανιβαλιστικά τελετουργικά καθώς και 152 που είχαν πεθάνει από τη νόσο.
Τα νέα ευρήματα, τα οποία περιγράφονται καθώς η επιστημονική κοινότητα ετοιμάζεται να γιορτάσει την ερχόμενη Τρίτη την 150ή επέτειο από τη δημοσίευση του βιβλίου «Περί της προελεύσεως των ειδών μέσω της φυσικής επιλογής» του Δαρβίνου, αποδεικνύουν πόσο γρήγορα η ανθρώπινη εξέλιξη μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες πιέσεις που προκαλούν οι περιβαλλοντικοί παράγοντες.
Η συγκεκριμένη μελέτη θεωρείται επίσης άκρως σημαντική, καθώς υπόσχεται να ρίξει φως στις πρωτεΐνες prion οι οποίες προκαλούν τη νέα παραλλαγμένη μορφή της Κρόιτσφελτ-Γιάκομπ.
Πηγή:To Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails