Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2009

Σε κατάσταση πολέμου Κολομβία και Βενεζουέλα

Η κυβέρνηση της Κολομβίας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι οι δυνάμεις της βρίσκονται σε κατάσταση «ύψιστου συναγερμού» και είναι έτοιμες να αμυνθούν εάν υπάρξει «επίθεση», εν μέσω της νέας έντασης με τη Βενεζουέλα.
Ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας Γκάμπριελ Σίλβα προέβη στην δήλωση αυτή μετά τη σύνοδο του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της χώρας στην Αράουκα, πόλη της ανατολικής Κολομβίας, στην μεθόριο με τη Βενεζουέλα.
Ο Σίλβα είπε ότι ο πρόεδρος Άλβαρο Ουρίμπε και οι ένοπλες δυνάμεις της Κολομβίας θα «διατηρήσουν την ψυχραιμία τους» διότι «γνωρίζουν πως υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες προκαλούν στα σύνορα και αυτό πρέπει να το αποφύγουμε με κάθε κόστος».
Όμως, πρόσθεσε, «αυτό δε σημαίνει ότι δεν είμαστε έτοιμοι.. . να αμυνθούμε έναντι οιασδήποτε επιθετικής ενέργειας σε βάρος της Κολομβίας, εναντίον Κολομβιανών πολιτών, ή εναντίον του εδάφους μας», συνέχισε.
Το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας συνεδρίασε επί πεντάωρο στην Αράουκα, μια ημέρα μετά την καταγγελία, από την Μπογκοτά, ότι άνδρες των ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας κατέστρεψαν, χρησιμοποιώντας εκρηκτικά, δυο πεζογέφυρες στην μεθόριο.
Ο Σίλβα χαρακτήρισε την καταστροφή των γεφυρών «επιθετική» πράξη, η οποία στρέφεται εναντίον του άμαχου πληθυσμού. «Οι γέφυρες αυτές κτίστηκαν πριν από 30 χρόνια και πλέον, ήταν υποδομή που δημιουργήθηκε για να συνενώσει τις κοινότητες, για να υπάρξει συνεργασία μεταξύ τους».
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι κατέστρεψε τις γέφυρες διότι χρησιμοποιούνταν από λαθρέμπορους ναρκωτικών και λαθρέμπορους πετρελαίου.
Οι δυο γειτονικές χώρες έχουν τεταμένες σχέσεις εδώ και καιρό, όμως η κατάσταση οξύνθηκε τους τελευταίους μήνες εξ αιτίας της συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κολομβία που δίνει στο στρατό των ΗΠΑ πρόσβαση σε επτά βάσεις στο κολομβιανό έδαφος, και δυνατότητα χρήσης για «κάθε δυνατή επιχείρηση».
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες διέκοψε την 28η Ιουλίου τις διπλωματικές σχέσεις με την Κολομβία και νωρίτερα αυτό το μήνα προειδοποίησε αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του πως πρέπει να είναι «έτοιμοι για πόλεμο». Η Μπογοτά αντέδρασε στέλνοντας διπλωματική νότα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την οποία κατηγόρησε το Καράκας ότι απειλεί να κάνει χρήση βίας εναντίον της Κολομβίας.
Λίγες ημέρες αργότερα, η Βενεζουέλα κατηγόρησε την Κολομβία ότι απήγαγε τέσσερις άνδρες των ενόπλων της δυνάμεων σε διεθνή ύδατα, σε ποταμό που αποτελεί φυσικό σύνορο ανάμεσα στις δύο χώρες. Τα τέσσερα μέλη της εθνοφρουράς, που συνελήφθησαν από δυνάμεις της Κολομβίας το Σάββατο και αφέθηκαν ελεύθερα μια ημέρα αργότερα, δεν βρίσκονταν στ
Πηγή:Kαθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails