Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2009

Χωρίς παυσίπονα άφησαν τα νοσοκομεία!


Της Αννας Κωνσταντουλάκη
Χωρίς αναλγητικά φάρμακα, όπως είναι η μορφίνη, που χορηγούνται σε ασθενείς που έχουν κάνει εγχείρηση για να μειώσουν το αίσθημα του πόνου, έχουν μείνει τα νοσοκομεία της Κρήτης.
Οπως είπε στην “Π” η καθηγήτρια Αναισθησιολογίας Ελένη Ασκητοπούλου, χθες αναζητούσε μορφίνη και πεθιδίνη για να τα χορηγήσει σε μετεγχειρητικούς ασθενείς, μεταξύ άλλων και καρκινοπαθείς και δεν μπορούσε να βρει.
Η ίδια σημείωσε ότι αναγκαστικά, δίνει στους ασθενείς άλλα σκευάσματα με μικρότερη αναλγητική δράση.
Η κ. Ασκητοπούλου, ενημερώθηκε από το φαρμακείο του νοσοκομείου, ότι υπάρχουν ελλείψεις γιατί δεν υπάρχει γενικός γραμματέας στο υπουργείο Υγείας, καθώς είναι ο μόνος που έχει την δικαιοδοσία να υπογράψει τις προμήθειες ουσιών με ναρκωτική δράση.
Αγνοια για τις ελλείψεις αυτές, δήλωσε χθες ο διοικητής του ΠΕΠΑΓΝΗ Ζαχαρίας Αμανάκης, ο οποίος μας είπε ότι είχε μείνει με την εντύπωση ότι το θέμα των ελλείψεων αυτών είχε αντιμετωπιστεί την προηγούμενη εβδομάδα.
Δανείζουμε σε νοσοκομεία
Ο Κώστας Χαχλιούτης, πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ηρακλείου, είπε στην “Π” ότι ελλείψεις τέτοιων ναρκωτικών φαρμάκων υπάρχουν και σε άλλα νοσοκομεία του νησιού και ήδη το Βενιζέλειο έχει δώσει φάρμακα στο νοσοκομείο του Ρεθύμνου και θα χρειαστεί να δώσει και στο νοσοκομείο Χανίων μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Απλήρωτοι οι φαρμακοποιοί από τα ασφαλιστικά ταμεία
Ποσό ύψους 100.000.000 ευρώ οφείλει ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) στους φαρμακοποιούς της Αττικής. Ωστόσο, την πεπατημένη του… κακοπληρωτή ΟΠΑΔ φαίνεται πως ακολουθούν ολοένα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία. Όπως καταγγέλλει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, εκτός από τον ΟΠΑΔ που οφείλει λογαριασμούς 5 μηνών, αξίας 100 εκατομμυρίων ευρώ, «τα ενοποιημένα Ασφαλιστικά Ταμεία, προφασιζόμενα γραφειοκρατικές διαδικασίες, αδυνατούν να προχωρήσουν σε πληρωμές προς τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής». Τη… χαριστική βολή, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, έδωσε σήμερα το ΙΚΑ που ενώ κατέβαλε έστω και καθυστερημένα τους λογαριασμούς τους στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής, σταμάτησε και αυτό τις πληρωμές του.
Έτσι, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, «είμαστε πλέον αναγκασμένοι να σταματήσουμε να χορηγούμε φάρμακα σε όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία επί πιστώσει, μέχρις ότου μας εξοφλήσουν και το τελευταίο ευρώ. Οι φαρμακοποιοί δεν μπορούν να σηκώσουν άλλο το βάρος της φαρμακευτικής περίθαλψης των Ελλήνων».
Οι φαρμακοποιοί του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής προσθέτουν ότι έχουν υποστεί πολλά στο ζήτημα της πληρωμής από τα ταμεία και επισημαίνουν ότι «το κράτος οφείλει να εφαρμόζει τους νόμους που το ίδιο ψήφισε και υποχρεώνουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία να εξοφλούν τους φαρμακοποιούς εντός 45 ημερών! Ας σταματήσει πλέον να ζητά από τους πολίτες να είναι συνεπείς και υπεύθυνοι προς τις υποχρεώσεις τους, όταν το ίδιο το κράτος παρανομεί κατ' εξακολούθηση»!
Πηγή:Πατρίς
SofosCrete: Μπάχαλο....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails