Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2009

Επτακόσια εκατ. άνθρωποι θέλουν να μεταναστεύσουν!


Το Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών διεξάγεται σήμερα (Δευτέρα) και αύριο στη Βουλιαγμένη, διοργανώνεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Α. Ωνάση και εντάσσεται στο 3ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση (4 και 5 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής).
Προεδρεύων των εργασιών του φετινού Φόρουμ, που έχει θέμα την «ένταξη μεταναστευτικών πολιτικών σε στρατηγικές ανάπτυξης προς όφελος όλων», είναι ο σκηνοθέτης Κ. Γαβράς, ενώ στην έναρξη των εργασιών παρέστη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.
Κατά την τελετή έναρξης των εργασιών του Φόρουμ, μίλησαν ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Παπαδημητρίου, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπ. Βούγιας, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου «Γκάλοπ» Τζίμ Κλίφτον, καθώς και ο βουλευτής Επικρατείας του Συνασπισμού Βασ. Μουλόπουλος.
Στις εργασίες του Φόρουμ συμμετέχουν 250 εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών μεταναστών, ενώ τις εργασίες παρακολουθούν 50 παρατηρητές του ΟΗΕ και διεθνών οργανισμών με σκοπό να μεταφέρουν τα συμπεράσματα και τις προτάσεις της Κοινωνίας των Πολιτών στους θεσμούς που εκπροσωπούν.
Στην ομιλία του ο κ. Γαβράς είπε πως οι μετανάστες ζουν μια τραγωδία γιατί πως αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς τα αισθήματα αποκλεισμού και φτώχειας και ζήτησε από τους συνέδρους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή για όσους μετανάστες έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή σε κάποια ακτή. Για τραγωδία μίλησε όμως και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος επισήμανε πως η πρώτη από τις σωζόμενες τραγωδίες είναι οι «Ικέτιδες» του Αισχύλου με θέμα τη μετανάστευση. Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε και στον Γ. Σεφέρη ο οποίος τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το έργο του μέσα στο οποίο περιλαμβάνεται το ποίημα «Κίχλη» που μιλά για τον ξεριζωμό.
Διαβάστε την συνέχεια εδώ: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_02/11/2009_305535

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails