Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2009

Διαδικτυακή διαμαρτυρία κατά της πείνας

Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας: Αίτηση στο Διαδίκτυο ανέβασε ο FAO σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους που υποφέρουν από την πείνα παγκοσμίως.
Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), Ζακ Ντιούφ, ανακοίνωσε σήμερα τη δημιουργία μιας διαδικτυακής αίτησης διαμαρτυρίας, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων παγκοσμίως που υποφέρουν από την πείνα ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο.
Ο Ντιούφ ζήτησε μάλιστα από όλο τον κόσμο να κάνει «απεργία πείνας για μία ημέρα, το Σάββατο ή την Κυριακή» και επεσήμανε ότι θα δώσει πρώτος το παράδειγμα «για 24 ώρες ξεκινώντας από το Σάββατο το πρωί».
Σκοπός είναι «η συμβολική ένδειξη συμπαράστασης στο ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους που πεινάνε σε όλον τον κόσμο», υπογράμμισε στους δημοσιογράφους από την Ρώμη, έδρα του FAO.
Η αίτηση διαμαρτυρίας μπορεί να υπογραφεί στο διαδίκτυο στην διεύθυνση www.1billionhungry.org
«Ζητάω από όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται να υπογράψουν την αίτηση. Κάθε 'κλικ' θα είναι ένας επιπλέον λόγος, που θα έρθει να προστεθεί στο ένα δισεκατομμύριο λόγους που ήδη υπάρχουν, για να εξαλείψουμε την πείνα από τον κόσμο», δήλωσε ο Ντιούφ. «Κάθε 'κλικ' θα είναι ένα έναυσμα για τους κυβερνώντες του κόσμου να περάσουν από τα λόγια στα έργα».
«Χρειάζονται συγκεκριμένες ενέργειες και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Μια νέα επισιτιστική κρίση δεν μπορεί να αποκλειστεί καθώς 31 χώρες βρίσκονται σε κατάσταση μεγάλης επισιτιστικής ανασφάλειας, 20 στην Αφρική και 11 στην Ασία», επεσήμανε ο Ντιούφ.
Ο FAΟ διοργανώνει από τις 16 μέχρι τις 18 Νοεμβρίου παγκόσμια σύνοδο για την διατροφική ασφάλεια, στην οποία θα παραστούν ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο πάπας Βενέδικτος XVI, καθώς και ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε.
Την ίδια ώρα οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) ζητούν από τις κυβερνήσεις των χωρών του G8 να κρατήσουν τις υποσχέσεις τους στο θέμα της επισιτιστικής βοήθειας --20 δισεκατομμύρια δολάρια--και να μην παραμελήσουν τα προγράμματα επισιτισμού, σύμφωνα με τους υπευθύνους των ΜΚΟ.
«Οι χώρες του G8 στην σύνοδο της Λ'Ακουιλα το καλοκαίρι δεσμεύτηκαν να δώσουν 20 δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ο Ντάνιελ Μπέρμαν, υπεύθυνος των Γατρών χωρίς Σύνορα (MSF).
«Είναι μια τραγωδία το γεγονός ότι οι αρχηγοί των χωρών του G8 δεν σκοπεύουν να παραστούν στην παγκόσμια σύνοδο για την διατροφική ασφάλεια» που διοργανώνει ο FAO το Νοέμβριο, συνέχισε ο Μπέρμαν, όταν ρωτήθηκε για την απουσία του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα από τη σύνοδο.
Ο υπεύθυνος των MSF δήλωσε ανήσυχος καθώς οι «προσπάθειες (της συνόδου) θα περιοριστούν στην προώθηση της γεωργικής παραγωγής, εις βάρος των προγραμμάτων επισιτισμού». «Αν παραμελήσουμε τον επισιτισμό καταδικάζουμε εκατομμύρια παιδιά στο θάνατο ή την αναπηρία».
Σύμφωνα με αναφορά για τον υποσιτισμό που παρουσιάστηκε σήμερα στη Ρώμη από τους MSF, η βοήθεια που προορίζεται για τον επισιτισμό των φτωχών χωρών παρέμενε στα ίδια σχεδόν επίπεδα μεταξύ του 2000 και του 2007, και έφτανε μόλις τα 350 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο μεταξύ του 2004 και του 2007.
«Ο επισιτισμός είναι ένα παραμελημένο πρόβλημα. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας χρειάζονται 12 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο για να διορθωθεί το πρόβλημα του υποσιτισμού στις χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο, δηλαδή 30 φορές περισσότερα χρήματα από αυτά που ξοδεύονται σήμερα», δήλωσε η Νάταλι Ερνουλτ, που συνέταξε την αναφορά των MSF.
Πηγή:Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails