Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2009

Κεφάλαιο Τουρισμός: είναι στο "Χέρι Μας"... Τώρα.


Τον άκρως αρνητικό απολογισμό της φετινής τουριστικής χρονιάς στο νησί μας έκαναν οι τέσσερις διοικήσεις των ξενοδόχων της Κρήτης που συνεδρίασαν στο Ηράκλειο.
Το 2010, η οποία από τα πρώτα μηνύματα που υπάρχουν δυστυχώς επίσης θα είναι αρνητική, ενώ ανάκαμψη αναμένεται ουσιαστικά από το 2011, οπότε και αναμένεται η οικονομική ανάκαμψη κυρίως σε Γερμανία και Γαλλία, αν και πέρα από την γενικότερη κρίση, θεωρώ ότι η αρνητική πορεία των τελευταίων χρόνων οφείλετε σε παράγοντες καθαρά "εσωτερικούς", δηλ. "προβληματικό προιόν".
Οι τέσσερις διοικήσεις των ξενοδόχων πρόκειται να ενώσουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να πιεστεί η Αυτοδιοίκηση και στους δυο βαθμούς της, για την ενιαία τουριστική προβολή της Κρήτης, κάτι που έπρεπε να είχε γίνει βεβαίως εδώ και καιρό.
Η Κρήτη ως τουριστικός προορισμός είναι πάρα πολύ μικρός, και ο ανταγωνισμός τεράστιος τα τελευταία χρόνια από Τουρκία Τυνησία Αίγυπτο ακόμα και Μαρόκο, που με πολύ χαμηλό κόστος έχουν καταφέρει στην κυριολεξία να «κλέψουν» τουριστική «πίτα» από τη χώρα μας και ιδιαίτερα από το νησί μας.
θα πρέπει να δούμε επιτέλους τις γενικές δημόσιες υποδομές στο νησί που συνεχίζουν να υστερούν και να νοσούν εδώ και δεκαετίες, και που μας πάνε πίσω στο κομμάτι της ανταγωνιστικότητας.
Στη Μεσόγειο σήμερα ο ανταγωνισμός είναι ανηλεής, και σήμερα για παράδειγμα οι δολαριακοί λεγόμενοι προορισμοί όπως είναι Τουρκία, Αίγυπτος, Τυνησία προσφέρουν το ίδιο προϊόν, ήλιο και θάλασσα, με πολύ χαμηλότερες τιμές επειδή έχουν χαμηλότερα κόστη και δη εργασιακά».
Για τους παραπάνω λόγους τονίστηκε στη σύσκεψη ότι πρέπει εμείς να είμαστε ποιοτικότεροι για να δικαιολογείται η διαφορά των τιμών και παράλληλα να αναδεικνύεται η μοναδικότητα της Κρήτης ως προορισμός. Όλα αυτά θα επιτευχθούν με τη βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών όπως είναι ο ΒΟΑΚ, το νέο διεθνές αεροδρόμιο, η ανάδειξη της μοναδικής μας πολιτισμικής κληρονομιάς, και η λήψη πρωτοβουλιών για την ουσιαστική στήριξη και ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού, όπως είναι για παράδειγμα ο αγροτοτουρισμός, ο θρησκευτικός τουρισμός, ο αθλητικός ακόμα και ο περιηγητικός τουρισμός. Για όλες αυτές τις σημαντικές παραμέτρους για τη στήριξη του τουρισμού, πρόκειται να ενημερωθεί αναλυτικά η κ. Γκερέκου, αν θα προλάβει, θα δείτε παρακάτω τι εννοώ, με τον ερχομό της στην Κρήτη, ενώ θα της παραδοθεί και ένα αναλυτικό υπόμνημα με τις προτάσεις των ξενοδόχων αναφορικά με τα παραπάνω ζητήματα.
Οπωσδήποτε και πολύ καλά κάνουν οι ξενοδόχοι και πολύ καλά κινούνται προς κάθε κατεύθυνση για την προβολή του τουριστικού προϊόντος και όχι μόνο.
Θα ήθελα μόνο, να καταθέσω κάποιες σκέψεις που θεωρώ αυτονόητες.
Χρόνια τώρα βιώνω και παρακολουθώ το κεφάλαιο που αποκαλούμε Τουρισμό και πέρα από την πραγματικά ανυπαρξία της πολιτείας και μιλώ επί της ουσίας, γιατί από διαφημιστικές καμπάνιες στο εξωτερικό έχουμε δόξα το θεό φροντίσει να εξάγουμε πολλά περισσότερα ίσως και από όσα μας αφήνει αυτό το καθεαυτό προϊόν.
Σε σημείο μάλιστα μέχρι να μας κυνηγάνε για τα φέσια που αφήνουμε ανά τον πλανήτη, τι εννοώ?... δείτε σχετικά το τι συμβαίνει εν έτη 2009 σε σχέση με την ψωροκώσταινα και την ναυαρχίδα της οικονομίας και την προβολή της χώρας στο εξωτερικό, εδώ:
Διαβάστε την συνέχεια εδώ: http://manosbee.blogspot.com/2009/11/blog-post_3584.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails