Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2009

Πρώτο το Ρέθυμνο σε αυτοκτονίες

Το φως της δημοσιότητας είδαν πρώτη φορά επεξεργασμένα στοιχεία περί των αυτοκτονιών στη χώρα μας, που μάλιστα φέρνουν τον νομό Ρεθύμνου στην πρώτη θέση για την επταετία 2000 - 2007.
Δεν είναι η πρώτη φορά που έρευνα «δείχνει» τον νομό Ρεθύμνου ανάμεσα στους πρώτους στην Ελλάδα σε αριθμούς αυτοκτονιών, ωστόσο η συγκεκριμένη έρευνα και επεξεργασία των στοιχείων τον φέρνει πρώτο διαχρονικά σε μια επταετία, εκτός μιας και μοναδικής χρονιάς.
Τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας επιμελείται η ΜΚΟ «Κλίμακα» και εκτός από τον συγκλονιστικό αριθμό αυτοκτονιών αποκαλύπτουν επίσης ότι η αυτοκτονία είναι γένους αρσενικού.
Σε κοινωνίες που βρίσκονται σε κατάσταση ευμάρειας έπειτα από ένδεια, έχει παρατηρηθεί πως οι δείκτες αυτοκτονιών είναι υψηλοί. Σε αυτό είχε καταλήξει το 1893 ο Γάλλος κοινωνιολόγος Emile Durkheim έπειτα από έρευνες που είχε κάνει σε διάφορα ευρωπαικά κράτη, αυτό όμως φαίνεται πως υποστηρίζουν και οι σημερινοί επιστήμονες στην προσπάθειά τους να εξηγήσουν τα υψηλά ποσοστά αυτοκτονιών σε συγκεκριμένες περιοχές.
Για το Ρέθυμνο, είναι ένας λόγος παραπάνω να μας ενδιαφέρει το θέμα αυτό και η εξήγησή του, αφού στα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η ΜΚΟ «Κλίμακα» το Ρέθυμνο έρχεται πρώτο στους δείκτες αυτοκτονίας από το 2000 ως το 2007.
Άλλωστε το Ρέθυμνο είναι ένας νομός που βίωσε αλλαγές οικονομικές και για τον λόγο αυτό υποστηρίζεται επιστημονικά ότι αυτός είναι ένας σοβαρός παράγοντας αύξησης ακραίων περιστατικών στην κοινωνία, αφού αλλάζει και η δομή της.
Η εικόνα βέβαια των αυτοκτονιών για το Ρέθυμνο δεν είναι μόνο της επταετίας αλλά ήταν η ίδια και παλαιότερα.
Διαβάστε την συνέχεια εδώ: http://www.haniotika-nea.gr/index.php?art_id=41299

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails