Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2009

Το εορταστικό ωράριο στο Ηράκλειο


Ανακοινώθηκε από τον Εμπορικό Σύλλογο Ηρακλείου το φετινό λειτουργίας των καταστημάτων, που θα ξεκινήσει την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου με διάρκεια έως την Τρίτη 5 Ιανουαρίου. Η διαφορά με το περυσινό χριστουγεννιάτικο ωράριο, είναι ότι φέτος η τοπική αγορά θα λειτουργήσει πέντε ημέρες με συνεχόμενο από το πρωί έως το βράδυ, ενώ το 2008 εννέα ήταν οι ημέρες συνολικά που τα καταστήματα ήταν ανοιχτά όλη ημέρα. Και αυτό γιατί φέτος οι αργίες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς συμπίπτουν τις ημέρες Παρασκευή και Σάββατο.
Ο εμπορικός κόσμος του Ηρακλείου πάντως στην κυριολεξία «κρέμεται» από την κίνηση που θα παρουσιάσει η αγορά κατά τη διάρκεια των εορτών, καθώς η συνεχιζόμενη κρίση έχει γονατίσει τα καταστήματα που δίνουν τους τελευταίους μήνες μεγάλο αγώνα για να επιβιώσουν. Οι περισσότεροι έμποροι και όχι άδικα επενδύουν στο 13ο μισθό των μισθωτών, στο δώρο των Χριστουγέννων των συνταξιούχων, και βεβαίως στην αναμενόμενη καταβολή των επιδοτήσεων στους αγρότες.
Βεβαίως το γεγονός ότι οι καταναλωτές έχουν συσσωρεύσει την τελευταία διετία χρέη κυρίως προς τις τράπεζες δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στην αγορά ότι το επόμενο διάστημα θα πάρει ανάσα. Τα περισσότερα νοικοκυριά αναμένεται να καλύψουν χρέη και υποχρεώσεις προς τρίτους, ενώ τα χρήματα που θα περισσέψουν -αν περισσέψουν- από το δώρο των Χριστουγέννων είναι επίσης αμφίβολο αν πέσουν στην ντόπια αγορά, ή θα καταλήξουν στην «αγκαλιά» των πολυεθνικών καταστημάτων.
Στο μεταξύ τα λουκέτα στο λεγόμενο εμπορικό κέντρο της πόλης συνεχίζουν τα πέφτουν «βροχή», καθώς μόνο στην άλλοτε εμπορική λεωφόρο Καλοκαιρινού σήμερα μετράμε περισσότερα από έντεκα λουκέτα. Την ίδια ώρα εδώ και πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα τα μαγαζιά αυτά εξακολουθούν να παραμένουν ανοίκιαστα.
Όπως υπογραμμίζουν οι έμποροι η εικόνα που παρουσιάζει τους τελευταίους μήνες η λεγόμενη και ως μικρή Καλοκαιρινού, είναι εντελώς απογοητευτική ενώ δεν υπάρχουν σημάδια βελτίωσης στο προσεχές μέλλον.
Όπως μάλιστα λέει χαρακτηριστικά έμπορος υπόδησης στην περιοχή τις τρεις τελευταίες ημέρες κατάφερε και πούλησε με την απαιτούμενη έκπτωση μόλις ένα ζευγάρι παπούτσια.
«Εάν η αγορά τις ημέρες των εορτών δεν δουλέψει, τότε θα δείτε περισσότερα λουκέτα στο εμπορικό κέντρο της πόλης από Γενάρη μήνα», αναφέρει με εμφανή απογοήτευση, επισημαίνοντας ότι οι Ηρακλειώτες ως καταναλωτές τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν περιορίσει τουλάχιστον κατά 60% τις δαπάνες τους για τις αγορές σε ένδυση και υπόδηση.
Πηγή:2810.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails