Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2009

Νικηφόρος Αεράκης – Κρίνε μου Περαχωριανε«Κρίνε μου Περαχωριανέ, του Λειβαδιού στολίδι
χαλάλι σου η αγαπη μου κι ο ήλιος να σου δίδει.

Άμα δε βγεις φεγγάρι μου τ' αστέρια δεν μπορούνε,
να δώσουνε τη λάμψη σου όσα πολλά κι αν βγούνε.»


Νικηφόρος Αεράκης
Ο Νικηφόρος ή Πολιός γεννήθηκε τον Φλεβάρη του 1945 στ’ Aνώγεια Ρεθύμνου, όπου εξακολουθεί να ζει και σήμερα με τη γυναίκα του και τα παιδιά του. Από παιδί ασχολήθηκε με τη κρητική μουσική την οποία και υπηρετεί ως ένας άξιος συνεχιστής μιας παράδοσης που κληρονόμησε από ανθρώπους που αγαπά και σέβεται βαθύτατα.

Διατηρεί με το καλύτερο τρόπο το μουσικό άκουσμα του Μανώλη Πασπαράκη «Στραβού» προσθέτοντας στη μελωδία την μοναδική φωνή του. Κατέχοντας τριάντα χρόνια δισκογραφίας και πολύ περισσότερα επαγγελματικής μουσικής παρουσίας, με διακεκριμένη θέση στο χώρο του, έχει αφήσει ξεχωριστό στίγμα στο μουσικό στερέωμα. Βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του είναι η απλότητα και η σεμνότητα, το «μερακλίκι» στη μουσική και το τραγούδι, η έκφραση αυθεντικών συναισθημάτων, ο σεβασμός προς το συνάνθρωπο.

Ο Νικηφόρος εμψυχώνει τους ακροατές του και τους ανυψώνει σε επίπεδα θεϊκά. Aντί οποιασδήποτε ευνόητης καλλιτεχνικής σκοπιμότητας, προτάσσει σχεδόν πεισματικά την ειλικρίνεια και την απλότητα του ανόθευτου. Κρατώντας μέσα του ευλαβικά μνήμες παλιότερων καιρών, τις μεταπλάσσει επιδέξια, στραγγίζει το χυμό των αισθημάτων, και αποδίδει το μουσικό τους απόσταγμα, μέσα στο λιτό, πέτρινο ανωγειανό ποτήρι, σπονδή στους μερακλήδες του κόσμου.

Ο δικός μας Νικηφόρος!!

Η επιλογή του Nargile για σήμερα είναι από τον Νικηφόρο Αεράκη το τραγούδι «Κρίνε μου Περαχωριανε».
Μπορείτε να δείτε όλες τις επιλογές του Nargile εδώ: κλικ
Μουσική επιμέλεια: Nargiles

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails