Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2009

Επενδύσεις απ’ τον Καντάφι στην Κρήτη!


Το πενταετές πρόγραμμα ανοικοδόμησης της Λιβύης με 100 δισεκατομμύρια δολάρια συνοδεύεται και με επενδύσεις στο εξωτερικό-ένας σταθμός αυτού του σχεδίου από τον Καντάφι είναι η Κρήτη και η Ελλάδα! Η επίσκεψη του Λίβυου υπουργού Υποδομών στο δήμαρχο Ηρακλείου προχθές επισήμως έγινε για να συζητηθεί η αδελφοποίηση μιας λιβυκής πόλης με το Ηράκλειο, αλλά στην πραγματικότητα οι Λίβυοι ψάχνουν μία πόρτα για να έρθουν και να επενδύσουν στην περιοχή μας.
Το γιατί οι Λίβυοι επέλεξαν καταρχήν τον κ.Κουράκη για να ξεκινήσουν την συνεργασία με την Κρήτη και την Ελλάδα εξηγείται από το ότι ο δήμαρχος Ηρακλείου έχει αναπτύξει μια σταθερή και φιλική σχέση με τον Saif Al-Islam Gaddafi, τον γιο του Λίβυου ηγέτη ο οποίος σύμφωνα με το διεθνή Τύπο έχει ήδη πάρει το δαχτυλίδι της διαδοχής από τα πατέρα του Μουαμάρ Καντάφι και είναι εκείνος που έχει εμπνευστεί το σχέδιο πενταετούς ανοικοδόμησης της Λιβύης με αμύθητα χρηματικά ποσά.
Έτσι, επίσης εξηγείται και το γεγονός ότι το καθεστώς Καντάφι στέλνει για να συζητήσει την αδελφοποίηση μιας πόλης έναν από τα κορυφαία στελέχη του, τον υπουργό Κοινωφελών Έργων και Υποδομών Dr. Abubaker Awidat.
Ο υπουργός ήρθε εδώ για να συζητήσει θέματα που αφορούν την αδελφοποίηση-συνεργασία του Ηρακλείου με πόλη-λιμάνι της Λιβύης, αλλά δεν έκρυψε και το ενδιαφέρον της κυβέρνησής του για να φτάσουν μέχρι εδώ τα επενδυτικά σχέδιά τους.
Άλλωστε και οι δύο άνδρες παραδέχθηκαν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας Κρήτης και Ηρακλείου με τη Λιβύη στους τομείς του Τουρισμού, Πολιτισμού, θέματα Υποδομών, Εμπορικών Ανταλλαγών, προώθηση Τοπικών Αγροτικών Προϊόντων, Ενέργειας, (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) κ.α.
Παράλληλα συζητήθηκε τη δυνατότητα δημιουργίας απευθείας αεροπορικής και ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Κρήτης και ιδιαίτερα του Ηρακλείου με την Τρίπολη και την Ντέρνα!
«Δεν κρύβουν οι Λίβυοι ότι ενδιαφέρονται για να κάνουν επενδύσεις κι εδώ είτε αυτές έχουν σχέση με το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο. Εμείς βέβαια δεν έχουμε άμεσο λόγο εδώ, αλλά οφείλουμε να ενημερώσουμε τα αρμόδια υπουργεία» επεσήμανε στην ‘Π’ ο κ.Κουράκης. Ο οποίος και μάλλον άκουσε αστρονομικά νούμερα από τον Λίβυο αξιωματούχο ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η οικονομική κρίση δεν χτύπησε τη Λιβύη διότι εκεί η οικονομία λειτουργεί σε άλλες βάσεις και δεν είναι τόσο παγκοσμιοποιημένη.
Κατά τη συνάντηση ο Λίβυος υπουργός απηύθυνε πρόσκληση εκ μέρους του κ. Saif Al-Islam Gaddafi προς το δήμαρχο να μεταβεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στη Λιβύη, όπου θα υπογραφεί το σχετικό πρωτόκολλο συνεργασίας και θα προωθηθεί η συνεργασία της Κρήτης και ιδιαίτερα του Ηρακλείου με την Λιβύη.
Ο δήμαρχος Ηρακλείου εξέφρασε την χαρά και την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της συνάντησης και δήλωσε ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν για την δημιουργία μιας καλής συνεργασίας επ’ ωφελεία των δύο μερών.
Πηγή:Πατρίς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails