Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2009

Γρίπη σε δύο σχολεία στο Ηράκλειο


Δύο ακόμη επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης σημειώθηκαν χθες σε σχολεία της Α/θμιας Εκπαίδευσης ν. Ηρακλείου. Το ένα είναι από την περιοχή του δήμου Αρκαλοχωρίου και το άλλο από την περιοχή του δήμου Αγίας Βαρβάρας. Ωστόσο, δεν τίθεται θέμα να κλείσουν τα δύο συγκεκριμένα σχολεία, καθώς κανένα άλλο παιδί δεν έχει εμφανίσει τέτοιου είδους συμπτώματα προς το παρόν.
Κι ενώ από τη Διεύθυνση Α/θμιας Εκπ/σης ν. Ηρακλείου σημειώνεται ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, την ίδια στιγμή μεγάλη είναι η αγωνία για το εάν πρέπει οι πολίτες να κάνουν το εμβόλιο ή όχι.
«Για να πούμε την αλήθεια το θέμα αυτό είναι λίγο λεπτό. Πρέπει να περιμένουμε ποια εμβόλια θα έρθουν στην Ελλάδα και μετά να πάρουμε επίσημη θέση. Όμως προς το παρόν εγώ συμβουλεύω τους πολίτες να το κάνουν, όπως υπογραμμίζει και το υπουργείο Υγείας», εξηγεί στην «Τ» ο γιατρός στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου, Μανόλης Λουμπούνης.
Υπενθυμίζεται, ότι ο εμβολιασμός για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης θα ξεκινήσει στο τέλος Νοεμβρίου, όσον αφορά στα εμβολιαστικά κέντρα που διαμορφώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου.
Από την άλλη μεριά, σε κατάσταση πανικού βρίσκεται το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό των δύο δημόσιων νοσοκομείων του Ηρακλείου, καθώς βρίσκεται στην τελική ευθεία για τον εμβολιασμό της νέας γρίπης, που θα αρχίσει από την ερχόμενη Δευτέρα, όπως είχε δημοσιεύσει και στο χθεσινό της φύλλο η «Τ».
Οι γιατροί επιμένουν καθησυχάζοντας ότι το εμβόλιο για τη νέα γρίπη είναι ασφαλές, ωστόσο πονοκέφαλο προκαλεί το γεγονός ότι 7 στους 10 εργαζομένους σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο αρνούνται να το κάνουν μέχρι στιγμής
Κίνδυνοι
«Θα κάνω το εμβόλιο για να αποδείξουμε ότι είναι χρήσιμο και επωφελές για όλους» δήλωσε χθες η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, υπενθυμίζοντας ότι ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων ξεκινά στις 23 Νοεμβρίου, ενώ διαβεβαιώσεις δίνονται και από το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και επιδημιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, επισήμανε ότι, ακόμα κι αν το εμβόλιο δεν είναι απόλυτα ασφαλές, ο κίνδυνος από τον εμβολιασμό είναι τουλάχιστον 100 φορές μικρότερος από τον κίνδυνο θανάτου από νέα γρίπη:
Η νέα γρίπη πολύ σπάνια μπορεί να προκαλέσει θάνατο, σε αναλογία 1 προς 10.000, ενώ οι θάνατοι από εμβόλιο δυνητικά μπορεί να είναι 1 προς 1.000.000, εξήγησε ο καθηγητής.
Ετοιμότητα
Όσον αφορά στην ετοιμότητα της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η κ. Ξενογιαννακοπούλου παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ελλείψεις, τόνισε όμως ότι θα εξεταστεί η ετοιμότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες θα ενισχυθούν και σταδιακά θα αρχίσουν να λειτουργούν και όσες είναι κλειστές. Σύντομα θα λειτουργήσουν και οι κλίνες των νοσοκομείων που παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού.
Πηγή:Τόλμη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails