Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2009

Η σύνταξη φέρνει καλύτερο ύπνο!

Μετά τη συνταξιοδότηση, οι άνθρωποι κοιμούνται καλύτερα όπως αποκαλύπτουν αποτελέσματα νέας φιλανδικής έρευνας. Ωστόσο, η διαπίστωση ισχύει για όσους έχουν υψηλές συνταξιοδοτικές απολαβές διότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι μάλλον αγχώνονται περισσότερο για το πως θα τα βγάλουν πέρα.
Η μελέτη κάλυψε δείγμα 14.700 ατόμων από τη Γαλλία. Όλοι οι ερωτηθέντες είχεαν συνταξιοδοτηθεί μετά τα 55 τους. Το ύψος της σύνταξής τους έφτανε το 80% του μισθού τους. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sleep. Έδειξε ότι οι διαταραχές του ύπνου μειώθηκαν από 24,2% κατά τον τελευταίο χρόνο εργασίας πριν τη σύνταξη, σε 17,8% κατά τον πρώτο χρόνο της συνταξιοδότησης. Η βελτίωση του ύπνου κατά την επόμενη επταετία μετά τη συνταξιοδότηση φθάνει το 26% σε σχέση με την τελευταία επταετία απασχόλησης πριν τη συνταξιοδότηση.
Ωστόσο, η βελτίωση κατά τους ερευνητές είναι πιθανό να μην ισχύει για όσους έχουν χαμηλή σύνταξη και συνεχίζουν να αγχώνονται για το πώς θα τα βγάλουν πέρα στη ζωή τους. Σε αυτή την περίπτωση, μάλλον η συνταξιοδότηση επιδεινώνει παρά βελτιώνει τον ύπνο τους.
Η μεγαλύτερη βελτίωση στις συνθήκες του ύπνου σημειώθηκε σε εκείνους που έπασχαν από κατάθλιψη ή διανοητική κόπωση πριν την συνταξιοδότηση. Επίσης βελτίωση άνω του μέσου όρου έδειξαν οι άνδρες, τα διευθυντικά στελέχη καθώς επίσης οι εργαζόμενοι σε απαιτητικά επαγγέλματα και σε νυχτερινές βάρδιες.
Πηγή:Ελευθεροτυπία
SofosCrete: Πολύ φοβάμαι ότι εγώ δεν θα προλάβω να παίρνω σύνταξη, λέτε να μην ευχαριστηθώ ποτέ τον ύπνο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails