Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2009

Αποχή από το συσσίτιο κάνουν φυλακισμένοι στις περισσότερες φυλακές στην χώρα!


Την πρώτη συντονισμένη κινητοποίηση κρατουμένων καλείται να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση. Σε κινητοποίηση βρίσκονται 3.174 έγκλειστοι σε επτά φυλακές της χώρας οι οποιοι απείχαν σήμερα από το συσσίτιο, επαναφέροντας στο προσκήνιο αιτήματα που αφορούν τις συνθήκες κράτησης και περίθαλψης, το καθεστώς χορήγησης των αδειων, τη μείωση των ποινών, τους εναλλακτικούς θεσμούς έκτισης ποινών.
Η διαμαρτυρία θυμίζει την κινητοποίηση του περασμένου Νοεμβρίου, την πιο συγκροτημένη και μαζική που έγινε ποτε στις ελληνικές φυλακες επί κυβέρνησης ΝΔ. Προς το παρόν από το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπινων Δικαιωμάτων δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση αλλα, όπως έγινε γνωστό, αναμένεται εντός των ημερων η ανακοίνωση μέτρων που θα στοχεύουν στην αποσυμφόρηση των φυλακων.
Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη επίσκεψη του στον Κορυδαλλό ο υπουργός Χ.Καστανίδης είχε επικεντρώσει το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στον τεράστιο αριθμό υποδικων (3.218) και αλλοδαπών (6078) κρατουμενων και είχε δεσμευθεί ότι θα απαντήσει γρήγορα και στο ζήτημα της ελλιπούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και των απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου, απείχαν από το συσσίτιο 3.174 κρατούμενοι σε σύνολο 11.736 και συγκεκριμένα στις φυλακες Κομοτηνής, οι 86 κρατούμενοι από τους 307, στο Μαλανδρίνο Φωκίδας οι 305 από τους 432, στα Γρεβενά οι 99 από τους 526, στην Πάτρα οι 750 από τους 800, στα Γιάννενα οι 220 από τους 250, στις γυναικείες φυαλκες του Ελαιώνα οι 80 από τις 324 κρατούμενες, στον Κορυδαλλό 1450 κρατούμενοι από τέσσερις πτέρυγες και 184 κρατούμενες από τις 200 υπόδικες που κρατούνται επίσης στον Κορυδαλλό.
Οι κρατούμενοι ζητούν, μεταξύ άλλων, να ανατραπεί το απαράδεκτο καθεστώς χορήγησης αδειων (σωρεία παραβιάσεων της νομοθεσίας έχει διαπιστώσει ο Συνήγορος του Πολίτη), να καταργηθεί το όριο των 4/5 για την υφ όρων απόλυση, να εξανθρωπιστουν οι συνθήκες κράτησης, να υπάρξει ουσιαστική ιατροφαρμακευτική περιθλαψη.
Πηγή:Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails