Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2009

Eρχονται επώδυνες αλλαγές για τους εργαζόμενους στο ασφαλιστικό


Eπώδυνες αλλαγές για τους εργαζόμενους ανοίγει το ασφαλιστικό η κυβέρνηση. Στα πρώτα θύματα υπάγονται περίπου 140.000 γυναίκες εργαζόμενες στο Δημόσιο, οι οποίες με την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με τους άνδρες θα κληθούν να δουλέψουν έως και 17 χρόνια επιπλέον. Ανατροπές έρχονται επίσης στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, ενώ «μαχαίρι» αναμένεται να μπει και στις πρόωρες συντάξεις.
Τις ανατροπές που έρχονται στο ασφαλιστικό και μάλιστα με διαδικασίες-εξπρές στη σκιά των αφόρητων πιέσεων των Βρυξελλών και των άδειων ταμείων προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου λέγοντας ότι «αντικειμενικά σήμερα οι ασφαλιστικοί μας φορείς βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας». Το πρώτο βήμα θα γίνει με την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο. Περίπου 140.000 γυναίκες που εργάζονται από το 1983 και μετά στο Δημόσιο, τις 'Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, θα πρέπει να δουλέψουν από 5 έως 17 χρόνια περισσότερα.
Μεγάλες χαμένες βγαίνουν οι γυναίκες με ανήλικα παιδιά, που σήμερα μπορούν να βγουν στην σύνταξη μετά από 25 χρόνια δουλειάς στο 50ο έτος της ηλικίας τους. Με τις αλλαγές που έρχονται, θα δουλέψουν άλλα 15 χρόνια για την σύνταξη. Ανατροπές θα υπάρξουν στις πρόωρες συντάξεις και στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Καθαριστές κτιρίων, κομμωτές και ταμίες σούπερ-μάρκετ θα πρέπει να εργαστούν ακόμη και 7 χρόνια περισσότερα, για να πάρουν έως και 14% μικρότερη σύνταξη, ενώ οι μισθοί θα περιοριστούν έως 28%. Ακόμη, από «κόσκινο» θα περάσουν οι αναπηρικές συντάξεις, στο τραπέζι θα πέσει το «πριμ» παραμονής στην εργασία πέρα από τις ηλικίες συνταξιοδότησης και σταδιακά θα υιοθετηθεί το ανταποδοτικό σύστημα.
Στο μεταξύ, η ύφεση βαθαίνει στην χώρα μας με τους ρυθμούς ανάπτυξης να είναι στο -1,6%. Η πολιτική κόντρα σκληραίνει με φόντο το ασφαλιστικό, αλλά και την ματαίωση των προσλήψεων 20.000 ανέργων σε Δήμους και κοινότητες. Στη συζήτηση που έγινε την Παρασκευή στη Βουλή, η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε για το θέμα, ότι «εμείς υποστηρίζουμε την μονιμοποίηση των ανθρώπων αυτών, είτε είναι στο Δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα». Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «αποκαλύπτεται, ότι δεν εννοείτε να ανατρέψετε την πολιτική της δεξιάς, αλλά να την συνεχίσετε».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. Κώστας Αϊβαλιώτης μιλώντας για το ασφαλιστικό υποστήριξε ότι «είναι μια πληγή που δεν κλείνει με βαμβάκι και οινόπνευμα. Χρειάζονται τομές και ράμματα». Στη Βουλή κατατέθηκε και το σχέδιο νόμου για το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης, την εισφορά των κερδοφόρων επιχειρήσεων και όσων έχουν ακριβά ακίνητα.
Πηγή:2810.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails