Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2009

60.000 χιλιάδες άνεργοι στην Κρήτη!


Στους 60.000 έφτασαν οι άνεργοι στην Κρήτη που μόλις μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκαν τουλάχιστον κατά 40% στην περιφέρεια του νησιού μας, συνέπεια της βαθιάς ύφεσης που έχει «βουλιάξει» την επιχειρηματικότητα με τον ιδιωτικό τομέα να βρίσκεται υπό καθεστώς παράλυσης και να μετρά την απώλεια πάνω από 18.000 θέσεων εργασίας μόλις σε ένα δωδεκάμηνο!
Όπως αποκαλύπτει στην «Τ» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κ. Γιώργος Σκουλατάκης, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία που συνέλεξε από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ στην Κρήτη, μέχρι το Νοέμβριο του 2009 οι άνεργοι σε ολόκληρο το νησί ανέρχονταν στα 58.000 άτομα, ενώ έως το Νοέμβριο του 2008 ο αριθμός των ανέργων ήταν 40.000, δηλαδή μέσα σε 12 μήνες οι συνέπειες της βαριάς οικονομικής κρίσης εκτόξευσαν τους δείκτες της ανεργίας στην περιφέρειά μας τουλάχιστον κατά 40%! Οι στρατιές ανέργων με τα μεγαλύτερα ποσοστά να καταγράφονται στο νομό Ηρακλείου, ταρακουνούν συθέμελα τον κοινωνικό ιστό, ενώ όπως διαμορφώνεται ο εφιάλτης της ανεργίας, δεν υπάρχει πλέον καμία οικογένεια στο νησί που να μην έχει ένα μέλος της χωρίς μεροκάματο.
«Πρόκειται για πρωτοφανές κύμα ανεργίας και τις τελευταίες δεκαετίες ποτέ δεν θυμάμαι να έχουμε καταγράψει τόσο μεγάλα ποσοστά ανέργων. Ο πέλεκυς της οικονομικής κρίσης στον τόπο ήταν πάρα πολύ βαρύς από τη μια και από την άλλη το φυτίλι σε αυτήν την ωρολογιακή βόμβα άναψε από την πλήρη αδιαφορία της προηγούμενης κυβέρνησης που ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε να πάρει δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Κοινωνικό πρόβλημα που βεβαίως τώρα καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία επίσης θα πρέπει να σύντομα και χωρίς καθυστερήσεις να ανακοινώσει μέτρα, όχι για την ανακούφιση των ανέργων, αλλά για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα ώστε να περιοριστεί η δραματική αυτή εικόνα που έχει οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Κρήτη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΟΑΕΔ εξακολουθεί να μην ανακοινώνει στοιχεία της ανεργίας ανά περιφέρεια και νομό, βάσει εγκυκλίου που είχε εκδώσει ο «γαλάζιος» διοικητής κ. Βερναδάκης, εγκύκλιος που ακόμα ωστόσο δεν έχει αποσυρθεί.
«Τα στοιχεία σε τακτική βάση, απαιτούμε να ανακοινώνονται από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ για να ξέρουμε και εμείς, η κοινωνία ευρύτερα πού κινούμαστε. Η ανεργία είναι ο χειρότερος εφιάλτης του κόσμου σήμερα και έχει υποχρέωση η πολιτεία να δημοσιοποιεί τα σχετικά στοιχεία έτσι ώστε η εκάστοτε κυβέρνηση, ο εκάστοτε αρμόδιος υπουργός, να πιέζεται για τη λήψη μέτρων, όχι επαναλαμβάνω σε επίπεδο επιδοματικής πολιτικής αλλά για τη δημιουργία θέσεων εργασίας».
Υπολογίζεται ότι μόνο οι επιδοτούμενοι άνεργοι από τον ΟΑΕΔ στην Κρήτη ξεπερνούν τους 30.500, ενώ πάρα πολλοί που αναγκάστηκαν να παραιτηθούν από τους εργοδότες τους με διάφορους τρόπους και μεθοδεύσεις, το ποσοστό αυτό είναι άγνωστο καθώς δεν έχουν απογραφεί ποτέ από τις υπηρεσίες του οργανισμού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω επιβεβαιώνει στέλεχος του ΟΑΕΔ στην Κρήτη, ο οποίος υπογραμμίζει ότι αν και έχει ολοκληρωθεί η απογραφή των εποχιακά ανέργων (ξενοδοχοϋπάλληλοι), οι ουρές νέων ως επί τω πλείστον ανθρώπων, στα υποκαταστήματα του οργανισμού κυρίως στο Ηράκλειο σε καθημερινή βάση είναι ατελείωτες, αν και δεν θα έπρεπε, «γεγονός που δείχνει ότι έχουμε καθημερινά απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και παρά πολλές καταγγελίες για παράνομες απολύσεις από επιχειρήσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα».
Πηγή:Τόλμη

1 σχόλιο:

  1. Προβλημα.
    Μονο που ζητουσαμε για τις ελιες και ηρθαν αλλοδαποι, οι ντοπιοι φραπεδια, μηπως να ξεκουνηθουμε κι εμεις λιγακι??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails