Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2009

Κατ' αρχήν συμφωνία για το κλίμα στην Κοπεγχάγη


Σε συμφωνία ΗΠΑ - Κίνα - Ινδία και Νότια Αφρική για το κλίμα. Αν και υπάρχουν επιφυλάξεις τα πρώτα σχόλια για την επίτευξη της συμφωνίας είναι σχετικά θετικά. Ικανοποίηση Ομπάμα και Σαρκοζί. Δεν υπάρχει κείμενο με νομικά δεσμευτική ισχύ.
Συμφωνία επιτεύχθηκε και για έναν χρηματοπιστωτικό μηχανισμό στη σύνοδο της Κοπεγχάγης για το Κλίμα την ίδια ώρα που ο στόχος «ελάφρυνσης» παραμένει η μη αύξηση άνω των 2 βαθμών Κελσίου. Οι χώρες συμφώνησαν να δίνουν πληροφορίες για τις εκπομπές τους μέσω «εθνικών επικοινωνιών» με πιθανότητα διεθνών διαβουλεύσεων, δήλωσε αξιωματούχος.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατέληξε νωρίτερα σε συμφωνία για το κλίμα με τον πρωθυπουργό της Κίνας Χου Τζιντάο, τον πρωθυπουργό της Ινδίας Μανμοχάν Σινγκ και τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Ζούμα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε μάλιστα πως θα απαιτηθεί περισσότερη δουλειά, εμπιστοσύνη μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσομένων χωρών προκειμένου να επιτευχθεί μία νομικά δεσμευτική συμφωνία για το κλίμα. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να επισημάνει πως ο κόσμος πρέπει να εργαστεί προς την κατεύθυνση μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας για το κλίμα, κάτι το οποίο δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί σε αυτήν τη σύνοδο κορυφής.
Ο Ομπάμα δήλωσε πως για πρώτη φορά στην ιστορία όλες οι μεγάλες οικονομίες συμφώνησαν να αναλάβουν δράση κατά της κλιματικής αλλαγής. Είπε ότι η συναίνεση θα χρησιμεύσει ως βάση για παγκόσμια δράση κατά της κλιματικής αλλαγής τα επόμενα χρόνια.
Επεσήμανε πως λόγω μετεωρολογικών συνθηκών θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον προτού διεξαχθεί μία τελική ψηφοφορία στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ. Είπε ότι «πρέπει να προχωρήσουμε πολύ πιο πέρα» στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, η πρόοδος αυτή δεν είναι αρκετή. Είπε πως η συμφωνία δεν θα είναι νομικά δεσμευτική αλλά θα πρέπει οι χώρες να καθορίσουν τους στόχους εκπομπών τους.
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails