Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2009

Θέμα στους “Τάιμς” οι κομπίνες με τις επιδοτήσεις στην Κρήτη


Δεν είναι πια…μυστικό το πάρτι που έχει στηθεί γύρω από τις επιδοτήσεις και πως μέσω αυτών…χάθηκε η ελαιοπαραγωγή και η τιμή του λαδιού!Χθες οι New York Times δημοσίευσαν ένα άρθρο (STEPHEN CASTLE) που μας περνούν “γενεές 14” εξαιτίας της απάτης που έχει στηθεί-και με πρωταγωνιστές τους συνεταιρισμούς!-, τα πανωγραψίματα και το πώς εισπράττονται επιδοτήσεις που αντιστοιχούν σε ελαιόδεντρα που δεν υπάρχουν! Το άρθρο αναφέρεται μεν στην Κρήτη και σε ορισμένα χωριά, αλλά μιλάει και για τις απάτες στην Ιταλία, την Πορτογαλία και άλλες χώρες της ΕΕ. Συγκεκριμένα αναφέρει: 
«Η μυθοπλασία αποτελεί μέρος της Κρητικής ζωής από τότε η θεά Αθηνά, λέγεται πως φύτεψε το πρώτο ελαιόδεντρο σε αυτό το κακοτράχαλο νησί της Μεσογείου. Ακόμη όμως και οι ίδιοι οι θεοί δεν θα μπορούσαν να πετύχουν μια τέτοια πλούσια συγκομιδή, σαν αυτή που δήλωσε μια ομάδα ελαιοπαραγωγών ενός μικρού χωριού. Ο μόνος τρόπος για να τα καταφέρουν, όπως αστειεύονται οι γείτονες, είναι αν φυτέψουν μια σειρά από δέντρα μέσα στη θάλασσα, και μέχρι το νησί της Σαντορίνης, που απέχει περίπου 150 χιλιόμετρα απόσταση!» αναφέρει ο δημοσιογράφος και σημειώνει ότι «η ιστορία γύρω από αυτή τη θαυματουργή σοδειά, προέκυψε το 2007 μέσα από μια αίτηση προς την Ε.Ε. για την είσπραξη αγροτικών επιδοτήσεων. Οι Ευρωπαίοι αρμόδιοι διαπίστωσαν, πως το απαιτούμενο ποσό ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο αυτού του οποίου θα μπορούσαν λογικά να δικαιούνται οι συγκεκριμένοι παραγωγοί. Κάτι άλλο όμως, ενόχλησε τους αρμόδιους πολύ περισσότερο από το ποσό της επιδότησης. Και αυτό ήταν, πως την αίτηση δεν την είχαν κάνει οι πιεσμένοι από τα χρέη αγρότες, αλλά ο συνεταιριστικός τους φορέας. Ένας από τις χιλιάδες αγροτικούς συνεταιρισμούς της Ευρώπης, με μεγάλη πολιτική ισχύ σε τοπικό επίπεδο, αλλά και πολιτικές διασυνδέσεις παντού. Στις φτωχές, απομονωμένες περιοχές της νότιας Ευρώπης, τα στοιχεία που προκύπτουν είναι, πως αυτό που συνέβη στο συγκεκριμένο χωριό της Κρήτης, όπου η Ε.Ε. απαιτεί την επιστροφή του πληρωθέντος ποσού των €375,000, δεν είναι απλά μια εξαίρεση αλλά κάτι πολύ συχνό, όσον αφορά σε αγροτικούς συνεταιρισμούς. Οι υπεύθυνοι πιστεύουν, πως δεκάδες εκατομμύρια ευρώ έχουν χαθεί στις λίγες μόνο περιπτώσεις που έχουν ήδη διερευνηθεί, και πως αυτές είναι ένα μικρό μόνο μέρος μιας πολύ μεγαλύτερης εικόνας» .
Στη Κρήτη, όπου τα ελαιόδεντρα βρίσκονται κυριολεκτικά παντού, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί των Σφακίων και του Αποκόρωνου μπήκαν στο μικροσκόπιο των ελέγχων μετά το «κάρφωμα» ενός αγρότη, του Γιάννη Ματσαμάκη. Σε μικρή απόσταση από το κτήμα του έξω από τα Χανιά, βρήκε μια μέρα αντίγραφα ενός καταλόγου αιτήσεων επιδότησης, που είχε πεταχτεί εκεί με σκοπό μάλλον να δημιουργήσει αμηχανία στο τοπικό συνεταιρισμό. Το μέσο ελαιόδεντρο παράγει τόσες ελιές ώστε να βγει μια ποσότητα λαδιού μεταξύ 1-5 λίτρων.
Διαβάστε την συνέχεια εδώ: http://www.patris.gr/articles/171805?PHPSESSID=of479r0rmdtahq2b797q2kmr35

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails