Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2009

Χιλιάδες διαδηλωτές στην «ημέρα δράσης»


Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές από όλον τον κόσμο ανταποκρίθηκαν σήμερα στο κάλεσμα για μια «ημέρα δράσης» για το κλίμα και συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Κοπεγχάγης για να πιέσουν τους διαπραγματευτές που μετέχουν στη σύνοδο του ΟΗΕ να καταλήξουν σε μια ισχυρή και νομικά δεσμευτική συμφωνία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με αξιωματικό της αστυνομίας, οι διαδηλωτές ανέρχονται σε περίπου 30.000. Ωστόσο, το τηλεοπτικό δίκτυο TV2 News της Δανίας κάνει λόγο για «30.000 ως 100.000 διαδηλωτές».
«Μπλα, μπλα, μπλα. Δράστε τώρα!», «Δεν υπάρχει πλανήτης Β» και «Αλλάξτε πολιτική, όχι το κλίμα» είναι μερικά από τα συνθήματα που αναγράφονται στα πανό των διαδηλωτών στη δανική πρωτεύουσα.
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι αναμένει περισσότερους από 50.000 διαδηλωτές στη σημερινή πορεία στην Κοπεγχάγη, ενώ οι διοργανωτές της ανεβάζουν τον αριθμό στους 60.000 ως 80.000. Οι διαδηλωτές θα πραγματοποιήσουν πορεία από το κοινοβούλιο ως το Μπέλα Σέντερ, όπου γίνεται η Σύνοδος, σε απόσταση 6 χιλιομέτρων νότια του κέντρου της Κοπεγχάγης
Διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο
Διαδηλώσεις όμως, ώστε να πιέσουν τους διαπραγματευτές να καταλήξουν σε μια ισχυρή συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, γίνονται σε όλο τον κόσμο.
Στην Αυστραλία χιλιάδες άνθρωποι μετείχαν στην «Πορεία κατά της Υπερθέρμανσης» του πλανήτη, ενώ διαδηλώσεις και αγρυπνίες προγραμματίζεται να γίνουν από τα νησιά Φίτζι μέχρι τις ΗΠΑ για να καταστεί σαφής η επιθυμία του κόσμου για μεγαλύτερες μειώσεις των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Συλλήψεις
Σε 19 συλλήψεις προέβη ήδη από την έναρξη της πορείας η δανική αστυνομία, ενώ 11 διαδηλωτές τέθηκαν υπό κράτηση για «προληπτικούς λόγους» ως ύποπτοι για εγκληματικές ενέργειες.
Ομάδα περίπου 300 νεαρών, ντυμένων στα μαύρα, επιτέθηκε σε βιτρίνες καταστημάτων στο κέντρο της Κοπεγχάγης, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το σημείο που ξεκίνησε η πορεία. Τα επεισόδια ξέσπασαν τουλάχιστον μισή ώρα μετά την έναρξη της πορείας.
Πηγή:Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails