Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2009

Χάκερ έσπασε το απόρρητο των συνομιλιών στα κινητά!


Της Ζωής Ψαρρά
«Στον αέρα» βρίσκονται οι συνομιλίες δισεκατομμυρίων χρηστών κινητών τηλεφώνων από τη στιγμή που ο Κάρστεν Νολ μαζί με συνεργάτες του κατάφεραν, μετά από εργασία πέντε μηνών, να "σπάσουν" τον αλγόριθμο που χρησιμοποιείται για να κρυπτογραφούνται οι επικοινωνίες στα κινητά τηλέφωνα.
Ο παγκοσμίου φήμης πλέον, γερμανός χάκερ και ειδικός της ψηφιακής κρυπτογράφησης, εξήγησε σε συνέδριο τεχνολογίας στο Βερολίνο (Chaos Communication Congress) πώς έσπασε τον αλγόριθμο Α5/1, ο οποίος χρησιμοποιείται στα περισσότερα δίκτυα GSM.
Ο συγκεκριμένος κωδικός που χρησιμοποιείται για την προστασία του 80% των κλήσεων από κινητά τηλέφωνα παγκοσμίως έχει σχεδιαστεί για να εμποδίζει την αντίστοιχη παρακολούθησή τους.
Στηρίζεται δηλαδή σε ένα σύστημα βάσει του οποίου κινητά τηλέφωνα αλλά και οι σταθμοί της βάσης, αλλάζουν ταχύτατα ραδιοσυχνότητες, επιλέγοντας από 80 κανάλια, για να μην εντοπιστούν.
Από τη στιγμή τώρα που έσπασε ο κωδικός πιστεύεται ότι μπορεί να καταστεί ευκολότερη η παρακολούθηση των κλήσεων.
«Προσπαθούμε να ενημερώσουμε τον κόσμο για αυτό το μειονέκτημα» δήλωσε ο Κάρστεν Νολ στο BBC. «Ελπίζουμε να ενταθούν τώρα οι πιέσεις και οι πελάτες να ζητήσουν καλύτερη κρυπτογράφηση».
Ο Νολ χρησιμοποιώντας δίκτυα υπολογιστών, κατάφερε να σπάσει τον κώδικα δοκιμάζοντας "κάθε δυνατό συνδυασμό". Έχει έτσι δημιουργήσει μία μεγάλη βάση δεδομένων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υποκλαπούν συνομιλίες ή μηνύματα οποιουδήποτε αριθμού κινητού.
"Είναι σαν τηλεφωνικός κατάλογος. Αν κάποιος έχει το όνομα σου, μπορεί να ψάξει τον αριθμό σου" αναφέρει ο ίδιος. Προσθέτει μάλιστα ότι με σχετικά απλό εξοπλισμό - ψηφιακό και ραδιοκυμάτων - καθένας μπορεί να αποκρυπτογραφήσει, όποια επικοινωνία επιθυμεί, παντού στον κόσμο, σε πραγματικό χρόνο.
Από την πλευρά της, η Ένωση GSM, έργο της οποίας είναι ο αλγόριθμος που έσπασε, τόνισε ότι η δουλειά του Νολ θα ήταν παράνομη στη Βρετανία, όπως και σε πολλές άλλες χώρες. Ο Νολ όμως απαντά ότι συμβουλεύτηκε αρκετούς δικηγόρους και ότι η εργασία του είναι σαφέστατα νόμιμη.
Πηγή:Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails