Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2009

Χαράλαμπος Γαργανουράκης – Άστρα μην με μαλώνετε«Άστρα μη με μαλώνετε
που τραγουδώ τη νύχτα

Ω, γιατί 'χα πόνο στην καρδιά
και βγήκα και τον είπα
Άστρα μη με μαλώνετε
που τραγουδώ τη νύχτα

Στ' άστρα θα πω τον πόνο μου
απού δεν τον μαρτυρούνε

Ω, απού 'χουνε κι υπομονή
ώρες με τσ' ώρες και γροικούνε
Στ' άστρα θα πω τον πόνο μου
απού δεν τον μαρτυρούνε

Δεν έτυχε φεγγάρι μου
να 'ρθεις στο χάλι απού 'μαι

Ω, κι έχεις το δίκιο να ρωτάς
γιάηντα στεναχωρούμαι
Δεν έτυχε φεγγάρι μου
να 'ρθεις στο χάλι απού 'μαι

Έχασα την αγάπη μου
κι εσύ ρωτάς φεγγάρι

Ω, για ήντα τσι νύχτες δεν μπορεί
ο ύπνος να με πάρει
Έχασα την αγάπη μου
κι εσύ ρωτάς φεγγάρι»


Χαράλαμπος Γαργανουράκης
Ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Μεγάλωσε στον Άγιο Θωμά ένα ορεινό χωριό έξω από το Ηράκλειο. Εκεί μεγαλώνοντας σε μια γειτονιά λυράριδων μαγεμένος από τους ήχους της λύρας και του λαούτου πρωτόπιασε τη λύρα στα χέρια του σε ηλικία δώδεκα ετών. Δεν άργησε να ξεχωρίσει το ταλέντο του και μέχρι τα 17 του χρόνια είχε παίξει στα περισσότερα χωριά της Κρήτης σε διάφορες εκδηλώσεις.
Στα 18 του χρόνια έγραψε το πρώτο του δίσκο και αμέσως μετά το στρατό κατέβηκε στο Ηράκλειο όπου το 1970 έπαιξε στο πρώτο Κρητικό κέντρο "Αρετούσα" και έγραψε το δεύτερο δίσκο ο οποίος έγινε επιτυχία "ο ναυαγός".
Το 1973 άρχισε η συνεργασία του με το Γιάννη Μαρκόπουλο στην μπουάτ "Λήδρα" στην Πλάκα. Ο Γιάννης Μαρκόπουλος του εμπιστεύθηκε ορισμένα από τα σημαντικότερα τραγούδια του από τα έργα του "Θητεία", "Θεσσαλικός Κύκλος", "Οροπέδιο", "Αφιέρωμα", "Τολμηρή επικοινωνία", "Παράθυρο στη Μεσόγειο" και τα νέα του έργα "Ορφέας" και "Αναγέννηση, Κρήτη, ανάμεσα σε Βενετία και Πόλη". Πολλά τραγούδια έγιναν μεγάλες επιτυχίες όπως "Τα λόγια και τα χρόνια", "Κρήτη μου όμορφο νησί", "Προσκυνώ τη χάρη σου λαέ μου", "Στου ψηλορείτη τη κορφή" κ.ά. κάνοντας τον γνωστό όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Παράλληλα συνεχίζοντας τη μουσική παράδοση του τόπου του έγραψε 8 δίσκους μεγάλους με δικά του τραγούδια, το "Κρήτη μου", "Πρινόριζες", "Παίζω με το λαούτο μου", με τον Βαγγέλη Μαρκογιάννη. Το "ώ να χαρώ χαρώτο", "Σεβντάδες και πεισματικά", "Κρητικά κλασικά", "Ώ μάνα Κρήτη" και δύο δίσκους με σόλο λύρα.
Επίσης, έχει πάρα πολλές συμμετοχές σε δισκογραφικές δουλειές βοηθόντας νέους καλλιτέχνες. Πόλλά από αυτά τα τραγούδια έγιναν επιτυχίες όπως "ο ναύαρχος", "μοιάζει η ζωή μου μ' όνειρο", "Άστρα" κ.ά. που τραγουδιούνται απ'όλους τους λυράρηδες της Κρήτης.
Έχει κάνει εκατοντάδες συναυλίες ανά τον κόσμο προσκεκλημένος από τους απόδημους Έλληνες του εξωτερικού πάντα με μεγάλη επιπτυχία. Είναι παντρεμένος με την Αρετή, και έχει δύο παιδιά, την Εργίνη και τον Νίκο.
Πηγή: http://www.cretamusic.gr

Η επιλογή του Nargile είναι ένα τραγούδι του Χαράλαμπου Γαργανουράκη, το «Άστρα μην με μαλώνετε».
Μπορείτε να δείτε όλες τις επιλογές του Nargile εδώ: κλικ
Μουσική επιμέλεια: Nargiles

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails