Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2009

Κοινό μέτωπο ενάντια στα διόδια


Του Γιωργου Λιαλιου
Διόδια στην Εγνατία Οδό έως το καλοκαίρι του 2010 προανήγγειλε το υπουργείο Υποδομών. Το ύψος των διοδίων δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, αλλά θα είναι μικρότερο από αυτό που ισχύει για στις υπόλοιπες εθνικές οδούς, το ύψος του οποίου εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις. Η πιο πρόσφατη έρχεται από τη βόρεια Αττική, όπου 12 δήμοι και κοινότητες συγκρότησαν κοινό μέτωπο «ενάντια στα διόδια» και αναγγέλλουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα διόδια Αφιδνών την Κυριακή. Από την πλευρά του το υπουργείο Υποδομών υποστηρίζει ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους παραχωρησιούχους, για να βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο θα απαλειφθεί από τα διόδια η συμμετοχή υπέρ του Δημοσίου, ώστε να μειωθεί το ύψος τους.
Η Εγνατία θα διαθέτει 13 σταθμούς διοδίων, πολλοί από τους οποίους έχουν από χρόνια κατασκευαστεί. Η λειτουργία του πρώτου σταθμού, στον Πολύμυλο Κοζάνης, είχε αρχικά τοποθετηθεί την άνοιξη του 2007, ωστόσο, αναβάλλεται από έτος σε έτος. Χθες, ο υφυπουργός Υποδομών κ. Γιάννης Μαγκριώτης ανακοίνωσε ότι τα πρώτα διόδια θα ξεκινήσουν να λειτουργούν τελικά μέχρι το καλοκαίρι του 2010. Τα έσοδα θα εξυπηρετήσουν το δάνειο, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, που συνάφθηκε από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου για την ολοκλήρωση του έργου αλλά και τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης του άξονα, που υπολογίζονται σε 60 εκατ. ευρώ ετησίως. Ταυτόχρονα θα καταβληθεί προσπάθεια για να λειτουργήσουν οι πρώτοι σταθμοί εξυπηρέτησης αυτοκινήτων, η κατασκευή των οποίων έχει καθυστερήσει δραματικά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει στα 670 χλμ. της Εγνατίας... ούτε ένα βενζινάδικο!
Ταυτόχρονα το υπουργείο Υποδομών βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους παραχωρησιούχους, για το ύψος των διοδίων στις εθνικές οδούς. «Είναι μια σύνθετη και δύσκολη συζήτηση. Η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2010 και θα αφορά όχι μόνο το ύψος των διοδίων, αλλά και την κατασκευή των παράπλευρων οδικών αξόνων», ανέφερε ο κ. Μαγκριώτης. Ωστόσο η διαπραγμάτευση αφορά μόνο το ποσοστό επί των εισπράξεων που αποδίδεται στο Δημόσιο (σύμφωνα με τις συμβάσεις, από 65% έως 95% των εσόδων το 2020-2030), καθώς «υπάρχει νόμος και αυτό δεν αλλάζει».
Πηγή:Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails