Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2009

Καταστρέφεται το Βάι!


Της Πέλλας Λασηθιωτάκη
Εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση είναι πλέον η σωτηρία του φοινικοδάσους στο Βάι από το σκαθάρι που έχει ρημάξει πάνω από 2.500 φοίνικες σε όλη την Κρήτη και απειλεί επίσης συστάδες φοινικοειδών εκπληκτικού φυσικού κάλλους σε πολλές περιοχές του νησιού. Το κράτος «πιάστηκε στον ύπνο» ή απλά δεν ενδιαφέρθηκε μέχρι τώρα για τη σωτηρία του πασίγνωστου φυσικού μνημείου της Κρήτης, του μοναδικού στην Ελλάδα φοινικόδασους. Και οι χωρίς συντονισμό προσπάθειες ορισμένων δήμων και φιλότιμων ιδιωτών να περιορίσουν το πρόβλημα σε ορισμένα δέντρα και περιοχές, δεν έπιασαν τόπο…
Χθες το παράρτημα Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου συγκάλεσε «έκτακτη» σύσκεψη για το σημαντικό αυτό θέμα, δυστυχώς όμως κατόπιν εορτής…. Το πρόβλημα, όπως φαίνεται πια ξεκάθαρα, δεν αξιολογήθηκε σε όλες τις διαστάσεις του από το κεντρικό κράτος αλλά και τις αρμόδιες αρχές της Κρήτης, με αποτέλεσμα να απειλούνται πια άμεσα το φοινικόδασος και οι υπόλοιπες πανέμορφες συστάδες φοινικοειδών. Οι πιο απαισιόδοξοι υποστηρίζουν μάλιστα ότι δεν υπάρχει πλέον σωτηρία! Όπως λένε ορισμένοι εκ των επιστημόνων, οι αρμόδιες αρχές δεν είχαν την ικανότητα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα όταν προέκυψε…. Πόσο μάλλον τώρα, που έχει γιγαντωθεί!
Πάνε σχεδόν τέσσερα χρόνια από τότε που η «Π» αποκάλυψε τις πρώτες προσβολές (10 Ιανουαρίου του 2006) και επεσήμανε την ανάγκη για την προστασίας του φοινικοδάσους. Αλλά από τότε μέχρι σήμερα το πρόβλημα επεκτείνεται με ταχύτατους ρυθμούς.
Διαβάστε την συνέχεια εδώ: http://www.patris.gr/articles/170546/106570

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails