Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2009

Facebook: Ξεπέρασαν τα 350 εκατ. οι χρήστες!


Οι χρήστες του Facebook, της πιο δημοφιλούς υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης, ξεπέρασαν τα 350 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Την ίδια στιγμή, το Facebook ανακοίνωσε ότι αναβαθμίζει τους ελέγχους του σε θέματα ελέγχου των προσωπικών δεδομένων, ενώ η διασύνδεση γίνεται στενότερη με το Yahoo, όπως ανακοίνωσε το τελευταίο.
Ο ιδρυτής του Facebook Μάικλ Ζούκερμπεργκ, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, δήλωσε ότι, με βάση τα νέα χαρακτηριστικά προστασίας των προσωπικών δεδομένων που θα ισχύσουν, ο χρήστης θα μπορεί να αποφασίζει ο ίδιος ποιος άλλος μπορεί να δει τις εικόνες, τα βίντεο, τα σχόλια και οποιοδήποτε άλλο υλικό στο προφίλ του. Όπως είπε, η βελτίωση αυτή είναι κάτι που ζήταγαν οι ίδιοι οι χρήστες, καθώς πολλοί θέλουν να ελέγχουν τι μπορούν να δουν οι τρίτοι από το σύνολο του υλικού που ο χρήστης έχει «ανεβάσει» στο site. Τις επόμενες εβδομάδες, όλα τα μέλη του δικτύου θα κληθούν να θέσουν νέες ρυθμίσεις σε σχέση με την πρόσβαση άλλων στο προσωπικό τους ψηφιακό περιεχόμενο.
To Facebook ιδρύθηκε στις αρχές του 2004 ως ένα online δίκτυο για φοιτητές κολλεγίων που ήθελαν να μένουν διασυνδεμένοι ανταλλάζοντας πληροφορίες και βρίσκοντας νέους φίλους. Περίπου πέντε χρόνια μετά, το μικρό δίκτυο έχει καλύψει πια όλη τη Γη. Περίπου οι μισοί χρήστες του σήμερα ανήκουν σε περιφερειακά δίκτυα του Facebook, μερικά από τα οποία καλύπτουν μια μόνο πολυπληθή χώρα, όπως η Κίνα η η Ινδία, έχοντας εκατομμύρια μέλη το καθένα. Το Facebook, όπως ανακοίνωσε ο Ζούκερμπεργκ, αποφάσισε να καταργήσει τελείως αυτά τα περιφερειακά δίκτυα.
Εξάλλου, το Yahoo ανακοίνωσε ότι «βαθαίνει» τη διασύνδεσή των χρηστών του με το Facebook, μια απόφαση που θα κάνει ακόμα πιο στενή την «όσμωση» των δύο online υπηρεσιών. Αρχικά oι σελίδες (home pages) του Yahoo άρχισαν να παρουσιάζουν ενημερώσεις (updates) από τους φίλους των χρηστών του Yahoo, ενώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010 το περιεχόμενο του Facebook θα ενσωματωθεί με πιο ολοκληρωμένο τρόπο στο Yahoo, ώστε οι δύο από τις μεγαλύτερες online κοινότητες του διαδικτύου να βρεθούν ακόμα πιο κοντά. Το Yahoo υποστηρίζει ότι πάνω από 500 εκατ. άνθρωποι το επισκέπτονται κάθε μήνα.
Τέλος, μια νέα επιστημονική έρευνα, υπό τον ψυχολόγο Σαμ Γκόσλινκ του πανεπιστημίου του Τέξας, διαπίστωσε ότι τα προφίλ του Facebook (και των άλλων υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης, που συνολικά φτάνουν τα 700 εκατ. παγκοσμίως) αντανακλούν την αληθινή προσωπικότητα των χρηστών και όχι κάποια εξωραϊσμένη εικονική ταυτότητα, αντίθετα με την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι μάλλον συμβαίνει το τελευταίο. Σύμφωνα με την έρευνα η συντριπτική πλειονότητα των χρηστών μεταφέρει μια γενικά ακριβή εικόνα για τον χαρακτήρα τους, είτε γιατί συνειδητά δεν ωραιοποιεί τα πράγματα, είτε γιατί το προσπάθησε, αλλά απλούστατα δεν έπιασε!
Για το λόγο αυτό, οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι τα προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα δεν λειτουργούν ως «προπαγάνδα» κάποιου, όσο ως τρόπος γνήσιας κοινωνικής επαφής, όπως το τηλέφωνο. Η αυθεντικότητα των προφίλ εξηγεί και το γεγονός ότι τα κοινωνικά δίκτυα γίνονται ολοένα πιο δημοφιλή, καθώς οι χρήστες αισθάνονται ότι μπορούν να εμπιστευθούν τις πληροφορίες που παίρνουν μέσα από το Facebook ή το MySpace.
Παύλος Δρακόπουλος
Πηγή:Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails