Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2010

Είχαν ενημερωθεί για μεγάλο σεισμό στην Αϊτή εδώ και 2 χρόνια!


Πριν από σχεδόν δύο χρόνια είχαν προειδοποιήσει οι επιστήμονες ότι είναι πιθανό να γίνει μεγάλος σεισμός στην Αϊτή. Οι ειδικοί, στη διάρκεια των ερευνών τους, είχαν εντοπίσει ανησυχητικά στοιχεία, στο ρήγμα που έδωσε τελικά τον καταστροφικό σεισμό. Οι ενδείξεις τους, μάλιστα, «προειδοποιούσαν» για σεισμό που θα έφτανε τα 7,2 Ρίχτερ, λίγο πιο ισχυρό δηλαδή από το σεισμό των 7 Ρίχτερ που συγκλόνισε τη φτωχή χώρα.
Τα δύο χρόνια, όμως, που μεσολάβησαν από την παρουσίαση των στοιχείων, σε γεωλογικό συνέδριο τον Μάρτιο του 2008, μέχρι το ίδιο το γεγονός, δεν ήταν αρκετός χρόνος για την Αϊτή ώστε να προετοιμαστεί. «Είναι ελάχιστος ο χρόνος για να κάνεις κάτι, κυρίως όταν μιλάμε για μια χώρα όπως η Αϊτή. Ακόμη και σε μια αναπτυγμένη χώρα, όμως, είναι δύσκολο να γίνουν μεγάλα έργα σε δυο χρόνια», επισήμανε ο Ερικ Καλέ, καθηγητής γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο Purdue.
Ο ίδιος είπε ότι είχαν ενημερωθεί για τους κινδύνους ο πρωθυπουργός της Αϊτής αλλά και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της χώρας. Οι επιστήμονες είχαν προτείνει στις αρχές, αν δεν μπορούσε να γίνει κάτι άλλο, να ενισχυθούν δομικά τα νοσοκομεία, τα σχολεία και βασικά κυβερνητικά κτίρια, για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού. «Μας είχα πάρει σοβαρά αλλά δυστυχώς αυτό δεν μεταφράστηκε σε πράξη. Η αλήθεια είναι ότι ήταν μικρό το διάστημα για να έχει γίνει κάτι, κυρίως όταν μιλάμε για την Αϊτή που μάχεται με τόσα πολλά προβλήματα», πρόσθεσε ο Καλέ.
Πηγή:Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails