Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2010

Ποινή φυλάκισης 20 μηνών στον γυναικολόγο για το θάνατο μιας 32χρονής γυναίκας


Ποινή φυλάκισης 20 μηνών με αναστολή επέβαλε χθες το τριμελές πλημμελειοδικείο Ηρακλείου στον κατηγορούμενο γυναικολόγο γιατρό, ο οποίος δικαζόταν για το θάνατο της 32χρονης Άννας Μπαμιεδάκη. Η δίκη που ξεκίνησε με την εισήγηση της εισαγγελέως, λίγο μετά τις 5 χθες το απόγευμα διήρκεσε επτά ώρες. Στην εισήγησή της η εισαγγελέας πέρα από τη θεωρητική προσέγγιση που έκανε για την ιατρική αμέλεια και την παραβίαση των κανόνων της ιατρικής πράξης ανέπτυξε τη δική της υπόθεση για το συμβάν. Πιο συγκεκριμένα, η εισαγγελέας από την έδρα υποστήριξε το πρώτο σκέλος του κατηγορητηρίου και του καταλόγισε ευθύνες για ιατρική αμέλεια, καθώς δεν προχώρησε κατευθείαν σε καισαρική τομή με αποτέλεσμα να προκληθεί η ρήξη των κιρσών στον κόλπο της άτυχης γυναίκας και ακατάσχετη αιμορραγία. Ωστόσο, έκρινε αβάσιμό το δεύτερο σκέλος του κατηγορητηρίου, το οποίο αφορούσε στους χειρισμούς του γιατρού για τη διακοπή της αιμορραγίας. Η εισαγγελέας, επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρότεινε απαλλαγή από κάθε κατηγορία στο δεύτερο άτομο που αντιμετώπιζε τις ίδιες κατηγορίες με το γυναικολόγο γιατρό, πρόταση η οποία έγινε δεκτή από την έδρα.
Στις αγορεύσεις τους, τόσο η πολιτική αγωγή όσο και η υπεράσπιση, ανέπτυξαν τη δική τους θεώρηση για την ιατρική αμέλεια και το ιατρικό λάθος, παραθέτοντας στοιχεία της διεθνούς νομολογίας, ενώ ο καθένας ξεχωριστά στην αγόρευσή του, έδωσε και τη δική του εκδοχή για το άτυχο περιστατικό, το οποίο έλαβε χώρα ακριβώς πριν από πέντε χρόνια.
Η έδρα αμέσως μετά την ακρόαση των αγορεύσεων αποσύρθηκε για περίπου μία ώρα. Το δικαστήριο έκρινε τελικά τον κατηγορούμενο ένοχο κατά μειοψηφία, καθώς το ένα μέλος της έδρας είχε αμφιβολίες για την ενοχή του. Αφού του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου -σύμφωνα και με το άρθρο 84 του ποινικού κώδικα- καταδικάστηκε σε 20 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή και δικαίωμα έφεσης. Με την ανάγνωση της απόφασης προκλήθηκε μικρό-ένταση στην αίθουσα του δικαστηρίου, η οποία όμως δεν κλιμακώθηκε.
Πηγή: Τόλμη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails