Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2010

Ο Αρχανιώτης Νίκος Χρηστάκης ανάμεσα στους 20 κορυφαίους επιστήμονες!


Της Κατερίνας Μυλωνά
Το όνομα του Δρ. Νικόλα Χρηστάκη, του βιολόγου, γιατρού και καθηγητή του Harvard από τις Αρχάνες, φιγουράρει στη λίστα των είκοσι κορυφαίων επιστημόνων για τη χρονιά που πέρασε!
Αν και γεννήθηκε στις ΗΠΑ, πριν από 47 χρόνια, ο καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έζησε τα πρώτα έξι χρόνια του βίου του στην Ελλάδα και μιλάει καλά τα ελληνικά. Τη θέση του στη λίστα τη χρωστά στην τεκμηρίωση της γνωστής θεωρίας του για τον «ιό της ευτυχίας». Την άποψη δηλαδή ότι η ευτυχία, όπως και η δυστυχία, «μεταδίδεται» από άνθρωπο σε άνθρωπο, περίπου όπως η... γρίπη.
«Όταν οι άνθρωποι γύρω μας, τόσο οι φίλοι και οι συγγενείς όσο και οι άνθρωποι που απλά βρίσκονται κοντά μας- όπως οι συνεργάτες και οι γείτονές μας- γίνονται πιο ευτυχείς, γινόμαστε κι εμείς πιο ευτυχείς» λέει ο καθηγητής. Στηρίζει μάλιστα αυτή τη θεωρία του στη μελέτη της συμπεριφοράς περίπου 5.000 ατόμων σε διάστημα μεγαλύτερο της εικοσαετίας.
Όταν δύο στενοί φίλοι ζουν σε απόσταση μικρότερη του μιλίου μεταξύ τους, και ο ένας γίνει για κάποιον λόγο πιο ευτυχισμένος, οι πιθανότητες να ευτυχήσει και ο φίλος του αυξάνονται κατά 15%, λέει ο κ. Χρηστάκης. Ακόμη κι αν αυτός που θα ευτυχήσει είναι φίλος φίλων μας και δεν τον γνωρίζουμε καν προσωπικά, ο αντίκτυπος της ευτυχίας που εκπέμπει αυξάνει και τα δικά μας ποσοστά ευτυχίας: με άλλα λόγια, αρκεί να περιστοιχιστούμε με ευτυχή άτομα για να ευτυχήσουμε και εμείς.
Ο δρ Νικόλας Χρηστάκης ξεκίνησε με σπουδές στη Βιολογία στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ (Yale University). Στη συνέχεια φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ όπου απέκτησε το διδακτορικό του το 1989. Έπειτα, πήγε στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, όπου σπούδασε Κοινωνιολογία και πήρε το δεύτερο διδακτορικό του και από αυτή την ειδικότητα. Τα πρώτα χρόνια της καριέρας του, αρχές του 1995, τα πέρασε στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, για να συνεχίσει στο Χάρβαρντ από το 2001.
Σήμερα, είναι καθηγητής στην Ιατρική σχολή, αλλά και, χωριστά, στο Τμήμα Κοινωνιολογίας. Τον περισσότερο χρόνο του τον περνάει κάνοντας έρευνα και διδασκαλία. Το 2006 και βάσει των δημοσιεύσεων και της έρευνάς του, εξελέγη συνεργάτης στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Ιατρικής, που είναι μέρος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών και έχει μόλις 1.500 μέλη από όλες τις ΗΠΑ.
Οι γονείς του, Αλέξανδρος Χρηστάκης και Ελένη Σαράντη, μετακόμισαν στα μέσα της δεκαετίας του 50 στην Αμερική. Ο πατέρας του σπούδασε Πυρηνική Φυσική στα διάσημα πανεπιστήμια του Πρίνστον και του Γέιλ. Η μητέρα του σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο Βασάρ και μετά στο Γέιλ. Οι γονείς του συναντήθηκαν στις ΗΠΑ και παντρεύτηκαν το 1961. Εναν χρόνο μετά, γεννήθηκε ο Νικόλας Χρηστάκης.
«Το 1965, οι γονείς μου επέστρεψαν στην Ελλάδα όπου μείναμε στην Αθήνα μέχρι το 1968. Το 1968, ο πατέρας μου άρχισε να δουλεύει για τον αρχιτέκτονα Κ. Δοξιάδη και μετατέθηκε πίσω στις ΗΠΑ, στην Ουάσιγκτον, όπου και μεγάλωσα. Από τότε ζω στις ΗΠΑ. Σήμερα, ο πατέρας μου ζει στις Αρχάνες της Κρήτης για τον μισό χρόνο και στη Φιλαδέλφεια τον άλλο μισό», λέει ο δρ Χρηστάκης.
Πηγή:Πατρίς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails