Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2010

Φόβους ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τις 200 χιλιάδες εκφράζουν οι Αρχές της Αϊτής!


Τουλάχιστον 562 εκατ. δολάρια θα χρειαστούν για την προσωρινή ανακούφιση των πληγέντων από τα 7,3 Ρίχτερ που χτύπησαν την Αϊτή, δήλωσε ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών αποστολών του ΟΗΕ.
«Πρόκειται για μια τεράστια και φρικτή καταστροφή, τις συνέπειες της οποίας ακόμα δεν τις γνωρίζουμε» δήλωσε ο Τζον Χολμς.
Το να βιώνει κανείς τις συνέπειες του σεισμού στην Αϊτή από το επίπεδο του δρόμου είναι ήδη φρικτό: σοροί σε κτίρια που έχουν καταρρεύσει, επιζώντες με επιδέσμους που περπατούν σε σκηνουπόλεις, η οσμή της αποσύνθεσης και του θανάτου.
Από ένα ελικόπτερο του αμερικάνικου στρατού είναι ορατό ότι συνοικίες ολόκληρες του Πορτ-ο-Πρενς έχουν γίνει συντρίμμια. Παραγκουπόλεις έχουν κυριολεκτικά παρασυρθεί και κατρακυλήσει στις πλαγιές λόγων.
Από ψηλά ο καθεδρικός ναός του Πορτ-ο-Πρενς μοιάζει σαν κάποιος να τον έλιωσε. Το εκτυφλωτικά άσπρο Προεδρικό Μέγαρο μοιάζει γαμήλια τούρτα που έχει πέσει στο πάτωμα. Πολυώροφα γκαράζ και σουπερμάρκετ ισοπεδώθηκαν σαν πύργοι από τραπουλόχαρτα.
Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι τα 3/4 της πρωτεύουσας θα πρέπει να χτιστούν από την αρχή. Ακόμα και σε μια χώρα λιγότερο φτωχή και στερημένη από εφόδια και εξοπλισμό, θα ήταν πολύ δύσκολο να σκεφτεί κανείς από πού να αρχίσει.
Οι εκτιμήσεις του υπουργού Εσωτερικών ότι ο απολογισμός των νεκρών από το σεισμό μπορεί να φθάσει τους 200 χιλιάδες. Εφόσον επαληθευτούν, το πλήγμα αυτό θα είναι ένα από τα χειρότερα στην Ιστορία.
Επεισόδια πλιάτσικου και βίας που αναφέρθηκαν την Παρασκευή ενέτειναν τις ανησυχίες, παρότι η διεθνής δύναμη τα υποβάθμισε. Αστυνομία δεν ήταν ορατή πουθενά, ούτε κυβερνητικός έλεγχος, πόσο μάλλον σχέδιο αντιμετώπισης της καταστροφής και σχέδιο για το πώς θα συνέλθει η χώρα.
Οι κρίσιμες 48 πρώτες ώρες για την επιβίωση όσων καταπλακώθηκαν από τα συντρίμμια έχουν περάσει, όπως και το οριακό περιθώριο των τριών ημερών.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι προσπάθειες των διασωστών -τουλάχιστον 17 διεθνών ομάδων στις οποίες θα προστεθούν άλλες 10 τις επόμενες ημέρες- σταματούν.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν θα μεταβεί στην Αϊτή την Κυριακή για να επιδείξει αλληλεγγύη στο λαό της σεισμόπληκτης χώρας, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη. Το Σάββατο αναμένεται στην Αϊτή και η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον.
Πηγή:Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails