Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2010

85 εκατ. ευρώ χρέη το νοσοκομείο Χανίων!


Στα 85 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται τα χρέη του Νοσοκομείου Χανίων για την περίοδο από 1ης Ιανουαρίου 2005 μέχρι και σήμερα. Η ρύθμιση των χρεών και η αλλαγή του νόμου περί προμηθειών αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για την εύρυθμη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων όλης της χώρας, τόνισε χθες ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Σκουλάκης, ο οποίος επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Χανίων και συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη, στη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκε για όλα τα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
«Η κυβέρνηση επιβάλλεται σύντομα να ρυθμίσει τα χρέη των Νοσοκομείων. Δεν μπορεί να λειτουργήσει κανένα Νοσοκομείο της χώρας σωστά εάν δεν ρυθμιστούν τα χρέη», τόνισε ο κ. Σκουλάκης, υπενθυμίζοντας ότι τα συνολικά χρέη των Νοσοκομείων, από 1ης Ιανουαρίου 2005 μέχρι σήμερα, ξεπερνούν τα 6,5 δισ. ευρώ.
«Τα νούμερα είναι πολύ μεγάλα, η κυβέρνηση πρέπει να δώσει μάχη, να γίνει αυτή η ρύθμιση και να ξεκινήσουν επιτέλους από μηδενική βάση, για να μπορούν να διαπραγματευτούν και με τους προμηθευτές για να μπορούν να προχωρήσουν στις όποιες ενέργειες χρειάζονται για μια εύρυθμη λειτουργία σε κάθε Νοσοκομείο», επισήμανε ο κ. Σκουλάκης.
Ο ίδιος τόνισε ότι ένα άλλο «μεγάλο πρόβλημα είναι η λειτουργία της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας. Αυτή η Επιτροπή έχει "φρακάρει" όλα τα θέματα, είναι τροχοπέδη, δεν εγκρίνει τα αιτήματα των Νοσοκομείων για προμήθειες πάσης φύσεως και λιμνάζουν τα θέματα. Ήδη υπάρχουν τέσσερις μεγάλοι διαγωνισμοί σε εξέλιξη και αν δεν πάρει την έγκριση η διοίκηση θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα».
Αναφερόμενος στις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ο Χανιώτης βουλευτής εξέφρασε την πεποίθηση ότι «εάν μπορέσουμε να ξεφρακάρουμε γρήγορα τις θέσεις που είναι μπλοκαρισμένες στο Υπουργείο, είτε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, είτε στο Γενικό Λογιστήριο, νομίζω ότι θα πάμε καλά σε ό,τι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό».
Ο ίδιος ανέφερε ότι στο Νοσοκομείο Χανίων το επόμενο διάστημα αναμένεται να προσληφθούν 80 νοσηλευτές. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει την πρόσληψη 6.000 νοσηλευτών (σε δύο «δόσεις»). Ενενήντα εξ αυτών αναμένεται να έρθουν στα Χανιά.
Αναφορικά με τα κενά σε ιατρικές θέσεις, ο κ. Σκουλάκης σημείωσε ότι «δώδεκα κρίσεις μονίμων γιατρών είναι σε εξέλιξη, εκκρεμούν άλλες είκοσι θέσεις γιατρών οι οποίες έχουν εγκριθεί, ζητήθηκε μια τροποποίηση και θα γίνει εντός των ημερών η τελική έγκριση και υπάρχει άλλη μία ομάδα γιατρών (12), οι οποίες θέσεις θα εγκριθούν εντός των ημερών».
«Από πλευράς νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού μόλις η κυβέρνηση βρει τους ρυθμούς της, μόλις διοριστεί ΠΕΣΥΠάρχης, μόλις γίνουν οι όποιες αλλαγές γίνουν στις διοικήσεις, αλλά και λειτουργήσει το Υπουργείο σε όλες τις βαθμίδες σωστά, νομίζω ότι θα πάμε καλά», τόνισε ο κ. Σκουλάκης, ο οποίος, καταλήγοντας, ανέφερε ότι θα είναι δίπλα στους εργαζόμενους, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας του ιδρύματος.
Ψυχιατρική κλινική
Πρόταση για τη δημιουργία νέας Ψυχιατρικής Κλινικής με την επέκταση του υφιστάμενου κτηρίου καθ' ύψος και κατ' επέκταση, έχει καταθέσει στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης η διοίκηση του Νοσοκομείου Χανίων, προχωρώντας στην αξιοποίηση της δωρεάς Μαλινάκη.
Αυτό ανακοίνωσε χθες ο διοικητής του ιδρύματος, Κώστας Δανδουλάκης, στο περιθώριο της επίσκεψης του κ. Σκουλάκη στο Νοσοκομείο.
Αναφερόμενος στη δωρεά Μαλινάκη, ο κ. Σκουλάκης τόνισε ότι «μπορούμε, σιγά - σιγά, να είμαστε αισιόδοξοι». Διευκρινίσεις για το θέμα έδωσε ο κ. Δανδουλάκης, ο οποίος επισήμανε ότι «όλες οι διαδικασίες που προβλέπονταν, προκειμένου εμείς, οι εκτελεστές της διαθήκης, να έχουμε τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε τη διαθήκη τελείωσαν πρόσφατα και από δω και μπρος θα μπούμε στο στάδιο της υλοποίησης. Θα ξεκαθαρίσουμε τα περιουσιακά στοιχεία, σε κινητά, ακίνητα και σε χρήματα. Ήδη έχουμε προτείνει στο Υπουργείο κάποιο χώρο για να γίνει το νέο κτήριο της Ψυχιατρικής Κλινικής. Εφ' όσον εγκριθεί, θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη, για τα έργα αυτά, διαδικασία. Πιστεύω ότι από 'δω και μπρος μπαίνουμε σε τροχιά υλοποίησης της διαθήκης», υπογράμμισε ο κ. Δανδουλάκης και πρόσθεσε ότι εξετάζεται να προστεθεί» (σ.σ. στην ήδη υπάρχουσα κλινική) «καθ' ύψος και καθ' επέκταση η νέα Ψυχιατρική Κλινική, χωρίς αυτό να είναι και δεδομένο», όπως διευκρίνισε.
Ο κ. Σκουλάκης υπενθύμισε ότι «είχε προβλεφθεί το 2002 ή 2003, με προμελέτη, της τότε Διοίκησης, ο χώρος και η κατασκευή ενός Ψυχιατρικού Τμήματος με σύγχρονες προδιαγραφές εμβαδού 1.500 τ.μ.».
«Γι' αυτόν τον λόγο εξετάστηκε πρώτη αυτή η λύση», συμπλήρωσε ο κ. Δανδουλάκης.
Πηγή:Χανιώτικα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails