Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2010

Χιλιάδες άστεγοι από το τσουνάμι στα Νησιά του Σολομώντα (βίντεο)


Χίλιους άστεγους άφησαν πίσω τους οι κατολισθήσεις και το τσουνάμι που προκλήθηκαν από τον σεισμό που έπληξε τα νησιά του Σολομώντα στο Νότιο Ειρηνικό.
Οι μετασεισμοί συνεχίστηκαν και την Τρίτη (5/1) ύστερα από τον κύριο της Δευτέρας μεγέθους 7,2 της κλίμακας Ρίχτερ. Η ισχυρότατη δόνηση προκάλεσε τσουνάμι με τα κύματα να φτάνουν σε ύψος τα 2,5 μέτρα.
Σύμφωνα με το BBC, τουλάχιστον 200 σπίτια έχουν καταστραφεί στο νησί Rendova και παρά τον πανικό που προκλήθηκε από τα έντονα φυσικά φαινόμενα δεν έχουν καταγραφεί τραυματισμοί ή θάνατοι. Ο λόγος για τη μη ύπαρξη θυμάτων ήταν πιθανότατα η άμεση μετακίνηση των πολιτών σε ψηλά σημεία, όπως επισήμανε ο Peter Marshall, αστυνομικός επίτροπος.
"Το γεγονός πως ήταν μεσημέρι, τα κύματα ήταν μεμονωμένα αλλά και οι κατολισθήσεις συνέβησαν σε μη πυκνοκατοικημένες περιοχές βοήθησαν ώστε να μην θρηνήσουμε θύματα", συμπλήρωσε ο κ. Marshall.
Την ίδια άποψη εξέφρασε και ιδιοκτήτης καταστήματος του νησιού ο οποίος σημείωσε πως οι άνθρωποι ακολούθησαν τις συμβουλές που τους έχουν δοθεί, δηλαδή σε περίπτωση σεισμικής δόνησης άνω των 20 δευτερολέπτων ή ύποπτη άνοδος της στάθμης της θάλασσας να τρέξουν κατευθείαν προς τα βουνά. Από αεροφωτογραφίες φαίνεται πως τα συντρίμμια μολύνουν την ακτή ενώ οι κατολισθήσεις έχουν ανοίξει τη γη σε πολλά σημεία του νησιού.
Το γεωδυναμικό ινστιτούτο των ΗΠΑ ανέφερε πως οι δύο σεισμοί είχαν επίκεντρο 90 χιλιόμετρα από το μικρό νησί Ghizo κοντά στο Rendova.
Υπενθυμίζεται, πως πριν τρία χρόνια σεισμός μεγέθους 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην ίδια περιοχή σκότωσε 50 άτομα, κατάστρεψε εκατοντάδες σπίτια και άφησε χιλιάδες στο δρόμους.
Πηγή:Cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails