Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2010

Μυστήριος θάνατος βρεφών στο Ηράκλειο


Δύο αγοράκια λίγων μόλις μηνών έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες ημέρες στο Ηράκλειο και το Τυμπάκι αντίστοιχα, εξαιτίας του σπάνιου συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου βρεφών. Και οι δύο θάνατοι ερευνήθηκαν με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία από τους ιατροδικαστές και την Αστυνομία. Κατέληξαν όμως στο συμπέρασμα ότι οφείλονται στο συγκεκριμένο σύνδρομο, τα αίτια του οποίου παραμένουν ακόμα ανεξήγητα για τους επιστήμονες.
Το τελευταίο περιστατικό σημειώθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στο Τυμπάκι, όταν ένα ζευγάρι οικονομικών μεταναστών από τη Βουλγαρία εντόπισε νεκρό το τέταρτο παιδί της οικογένειας, ένα αγοράκι 2,5 μηνών.
Η νεαρή μητέρα ήρθε στην τραγική θέση να αντικρίσει το νεογνό νεκρό μέσα στο καροτσάκι όπου το είχε τοποθετήσει. Νωρίτερα το είχε θηλάσει και, όπως εξήγησε αργότερα σε γιατρούς και αστυνομικούς, ήταν ανόρεχτο και φαινόταν να παρουσιάζει συμπτώματα υπνηλίας. Σε κατάσταση σοκ βγήκε στο δρόμο και άρχισε να καλεί τους γείτονες σε βοήθεια.
Στο φτωχικό σπίτι της οικογένειας έφτασε ασθενοφόρο από το Κέντρο Υγείας με γιατρό που επιχείρησε μάταια να επαναφέρει το αγοράκι με καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση.
Συγκλονισμένοι όλοι από την τραγική εξέλιξη αναζητούσαν απάντηση για τα αίτια που οδήγησαν στο θάνατο το παιδάκι. Αστυνομικοί μάλιστα, σε συνεννόηση με τον ιατροδικαστή, εξέτασαν το ενδεχόμενο να φέρει ακόμη και ίχνη κακώσεων, όμως γρήγορα αποδείχτηκε ότι δεν υπήρχε λόγος για τέτοια υποψία. Το βρέφος πέθανε ενώ κοιμόταν, όπως απέδειξε η νεκροψία.
Έρευνες
Κάτω από παρόμοιες συνθήκες άφησε την τελευταία του πνοή ένα ακόμη αγοράκι 2,5 μηνών, το οποίο είχε βρεθεί νεκρό στην κούνια του την ημέρα των Χριστουγέννων στο Ηράκλειο. Το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου βρεφών είναι σπάνιο και χτυπά κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες μωρά στον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Τα αίτια που οδηγούν στη μοιραία κατάληξη αποτελούν μυστήριο, παρά τις δεκαετίες ερευνών που έχουν μεσολαβήσει.
Κάποιες από τις εξηγήσεις που έχουν παρουσιάσει κατά καιρούς οι επιστήμονες για τις συνθήκες πρόκλησης του θανάτου έχουν να κάνουν με τις συνθήκες υγιεινής, ενώ πολλές φορές διαπιστώνεται ότι τα μωρά που πέθαναν αιφνίδια είχαν παρουσιάσει αμελητέο κρυολόγημα.
Πηγή:Νέα Κρήτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails