Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2010

Παγκρήτια δημοσκόπηση: Ανεργία και ακρίβεια τα μεγάλα προβλήματα


Η ανεργία (18,4%), ακολουθούμενη από την ακρίβεια (16,9%) αλλά και την εγκληματικότητα στην Κρήτη (9,2 %) αποτελούν τα σημαντικότερα προβλήματα που παρουσιάζει σήμερα η μεγαλόνησος.
Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνονται στην Παγκρήτια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε υπό την εποπτεία του καθηγητή Κων. Ζοπουνίδη, διευθυντή του Εργαστηρίου Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, του διευθυντή του Εργαστηρίου Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης Χρήστου Σκιαδά και του υποψήφιου διδάκτορα στην Ανάλυση Δεδομένων Γ.Ι. Ματαλλιωτάκη.
Η έρευνα αντικατοπτρίζει και τις γενικότερες ανησυχίες των πολιτών σχετικά με την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση και την αβεβαιότητα στον τομέα της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
Σε ερώτηση σχετικά με την αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου στην Κρήτη και των πρωτοβουλιών της νέας κυβέρνησης, το ισοζύγιο της κοινής γνώμης είναι θετικό, αφού το 56,6% των ερωτηθέντων το αξιολογεί πολύ θετικά και μάλλον θετικά.
Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται από την ανάλυση των δεδομένων, η γνώμη των πολιτών για την κατάσταση της οικονομίας της χώρας τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι σαφής: το 78,5% των πολιτών διατυπώνει την άποψη ότι η οικονομία της Ελλάδας βρίσκεται σε καταρρέουσα κατάσταση, εν αντιθέσει με το 15,8 % του δείγματος, που υποστηρίζει ότι η οικονομία της χώρας μας είναι σε καλή κατάσταση και το 2%, που δηλώνει ότι είναι ισχυρή.
Αναφορικά με τη συνεχή επικαιροποίηση και προβολή της κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας μας, τα περίπου 2/3 του δείγματος (67,2%) υποστηρίζουν ότι αυτό εξυπηρετεί τις κυβερνήσεις διαχρονικά για την επιβολή αυστηρότερων φορολογικών μέτρων, με το 26,3% των ερωτηθέντων να διατυπώνουν αντίθετη άποψη.
Το 24,9% των πολιτών χαρακτηρίζει τα φορολογικά μέτρα της σημερινής κυβέρνησης απαραίτητα, το 16,3% υποστηρίζει ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και είναι ισόνομα και δίκαια προς τους πολίτες, ένα ποσοστό της τάξεως του 11,4% δηλώνει ότι τα φορολογικά μέτρα έπρεπε να είναι πιο αυστηρά. Αρνητική άποψη για τα μέτρα της κυβέρνησης φαίνεται να έχει το 37,7% του δείγματος θεωρώντας ότι τα μέτρα δεν είναι ισόνομα και δίκαια προς τους πολίτες.
Οσον αφορά τις προβλέψεις των πολιτών για την οικονομία της χώρας μας το νέο έτος, το 51,4% πιστεύει πως θα είναι στάσιμη, το 25,3% πως θα συρρικνωθεί. Αντίθετη άποψη έχει το 14,7%, που δηλώνει πως η ελληνική οικονομία το νέο έτος θα παρουσιάσει ανάπτυξη.
Η οικονομική κρίση φαίνεται πως αγγίζει ολοένα και περισσότερους Ελληνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της παρούσας έρευνας, αφού το 77,6% δηλώνει πως έχει κάνει κάποιου είδους περικοπές για να την αντιμετωπίσει, ενώ το 21,2 % των πολιτών κρατά διαφορετική στάση δηλώνοντας πως δεν έχει κάνει περικοπές για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Τέλος, όσον αφορά την άποψη της κοινής γνώμης απέναντι στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης από τα ΜΜΕ, η κοινή γνώμη φαίνεται να τον αξιολόγησε ιδιαίτερα αυστηρά. Επικρατεί η άποψη, με συντριπτικά ποσοστά (75,4%), ότι είναι υπερβολικός ή μάλλον υπερβολικός. Συγχρόνως όμως υπάρχει ένα ποσοστό της τάξεως του 18,4 % που πιστεύει πως ο τρόπος παρουσίασης του προβλήματος της οικονομικής κρίσης από τα μέσα ενημέρωσης δεν είναι υπερβολικός και ανταποκρίνεται στην αλήθεια. *
Η έρευνα
**Η Παγκρήτια αυτή έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο 15-18 Δεκεμβρίου 2009.
* Μέθοδος: Το δείγμα ήταν τυχαίο, στρωματοποιημένο και αντιπροσωπευτικό του σχετικού πληθυσμού, περιελάμβανε 1.107 νοικοκυριά της Κρήτης και επιλέχθηκε βάσει των σχετικών αναλογιών του πραγματικού πληθυσμού της απογραφής του 2001. Βασίστηκε σε δομημένο ερωτηματολόγιο και πραγματοποιήθηκαν προσωπικές τηλεφωνικές συνεντεύξεις.
* Ηλικίες: από 18 ετών έως 60 + Οι τηλεφωνικές κλήσεις για τη συλλογή των στοιχείων έγιναν από φοιτητές του μαθήματος Μάρκετινγκ.
Πηγή:Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails