Σάββατο, 9 Ιανουαρίου 2010

Κολαστήρι ψυχών η φυλακή!


Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη
Την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις κλειστές φυλακές Αλικαρνασσού αποτυπώνει έρευνα που διεξήχθη στο σωφρονιστικό κατάστημα με τη συμμετοχή 148 κρατουμένων, Ελλήνων και αλλοδαπών, ηλικίας από 21 έως 60 ετών. Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων εμφανίζεται απογοητευμένη από τις άθλιες συνθήκες κράτησης. Οι έγκλειστοι πιστεύουν ότι η σωφρονιστική πολιτική είναι ανύπαρκτη και ομολογούν ότι για να επιβιώσουν αναγκάζονται να γίνουν πολύ χειρότεροι καθώς ο ρόλος της φυλακής σήμερα έχει καταστεί «τιμωρός». Οι κρατούμενοι πιστεύουν ακόμα ότι η οικονομική άνεση του κατηγορούμενου, η πολιτική επιρροή αλλά και τα οργανωμένα συμφέροντα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ποινική τους αντιμετώπιση.
Την έρευνα διενήργησε ο σωφρονιστικός υπάλληλος Κυριάκος Κυριακάκης για την πτυχιακή του εργασία στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης με θέμα: «νέες μορφές εγκληματικότητας και σωφρονιστική πολιτική. Το παράδειγμα της φυλακής Αλικαρνασσού Ηρακλείου Κρήτης».
Από τους 148 ερωτηθέντες, οι 108 ήταν Έλληνες. Σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες είναι παντρεμένοι (ποσοστό 47, 9% με τους περισσότερους να έχουν παιδιά. Ένα ποσοστό της τάξεως του 42,57% είναι άγαμοι, ενώ οι υπόλοιποι διαζευγμένοι ή εν διαστάσει.
Από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα της έρευνας είναι σε σχέση με το μορφωτικό επίπεδο των ερωτηθέντων αφού ένα ποσοστό της τάξεως του 78,37% δηλώνει ότι είναι μέσης, ανωτέρας και ανώτατης εκπαίδευσης.
Το 91,89% δηλώνει ότι εργαζόταν (ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιωτικοί υπάλληλοι, αγρότες-εργάτες).
Με βάση την έρευνα προκύπτει ότι οι εγκλεισμοί για τα λεγόμενα «εγκλήματα τιμής» αποτελούν πλέον μία ελάχιστη μειοψηφία σε σύγκριση με τα παρελθόντα έτη. Οι περισσότεροι κρατούμενοι έχουν διαπράξει αδίκημα που ανήκει στη νέα μορφή εγκληματικότητας, όπως η εμπορία νέων μορφών ναρκωτικών (συνθετικών) ηλεκτρονικό και οικονομικό έγκλημα, εμπορία λευκή σαρκός, μεταφορά λαθρομεταναστών αλλά και φόνους που διαπράττονται όμως είτε για ξεκαθάρισμα συμμοριών είτε εξαιτίας της άρνησης των θυμάτων να δεχτούν προστασία. Και οι δύο περιπτώσεις, όπως αναφέρεται στην έρευνα, αποτελούν νέες μορφές εγκληματικότητας.
Διαβάστε την συνέχεια εδώ: http://www.patris.gr/articles/172173?PHPSESSID=3ju86277amed9holhil1f7o6f1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails