Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2010

Ο πρώτος σκύλος-οδηγός που εκπαιδεύτηκε στην Ελλάδα


Της Κατερίνας Μυλωνά
Η Μέη είναι ένα αξιολάτρευτο λαμπραντόρ, φύλακας- άγγελος για τον κάτοχό της!
Πρόκειται για τον πρώτο σκύλο- οδηγό τυφλών που εκπαιδεύτηκε από Ελληνική Σχολή, την Σχολή Εκπαίδευσης Σκύλων Οδηγών Τυφλών «Λάρα».
Η Μέη είναι έτοιμη να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε άτομα με τύφλωση και μειωμένη όραση!
Έργο της σχολής που ανέλαβε την εκπαίδευσή της είναι να παρέχει δωρεάν ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης.
Οι σκύλοι -οδηγοί τυφλών, είναι άριστα εκπαιδευμένα ζώα που χρησιμοποιούνται από άτομα με τύφλωση ή μειωμένη όραση προκειμένου να τα οδηγούν παντού, με ασφάλεια.
Η Μέη, πριν λίγες ημέρες πέρασε με επιτυχία τον τελικό έλεγχο της αξιολόγησής της, στην διεθνώς αναγνωρισμένη Σχολή Σκύλων οδηγών VBM στην Ελβετία.
«Στο εξωτερικό, οι σκύλοι- οδηγοί τυφλών έχουν μεγάλη παράδοση αρκετά χρόνια τώρα και προσπαθούμε να κάνουμε κάτι ανάλογο στην Ελλάδα, όπου υπάρχουν 25.000 τυφλοί», ανέφερε, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, η Εκπαιδεύτρια Κινητικότητας και Προσανατολισμού με Σκύλο– Οδηγό, κ. Λεία Σταβοράβδη.
«Ο σκύλος- οδηγός βοηθάει πάρα πολύ ένα άτομο με τύφλωση, εντοπίζει στοιχεία που δεν εντοπίζονται με το λευκό μπαστούνι. Οφείλω να τονίσω ότι και ο τυφλός χειριστής πρέπει να είναι πολύ καλά εκπαιδευμένος για να δουλέψει με ένα σκύλο- οδηγό. Δεν είναι GPS, εισάγεις μια διεύθυνση και σε πάει αυτόματα, ο τυφλός χειριστής πρέπει να ξέρει βήμα- βήμα πού πρέπει να πάει, πρέπει να κατευθύνει το σκύλο του, πρέπει να καταλάβει αν ο σκύλος πάρει μία άλλη κατεύθυνση, γιατί το κάνει αυτό, επίσης, πρέπει να υπενθυμίζει συνέχεια στο σκυλί ότι είναι τυφλός», ανέφερε η κάτοχος Σκύλου-Οδηγού, κ. Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου.
Διαβάστε την συνέχεια εδώ: http://www.patris.gr/articles/172239?PHPSESSID=dco060d9bk0vusonn61qoj1vi5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails