Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2010

Εγκαινιάστηκε το ψηλότερο κτήριο του κόσμου! (βίντεο)


Σε μια μεγαλοπρεπή τελετή στο Ντουμπάι πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του ψηλότερου κτηρίου στον κόσμο, που αγγίζει τα 828 μέτρα σε ύψος! Το προηγούμενο ρεκόρ άνηκε στον ουρανοξύστη Taipei 101, ο οποίος ολοκληρώθηκε στην κατασκευή το 2004.
Το Burj Khalifa περιβεβλημένο από 28.000 γυάλινες επιφάνειες, αποτελείται από 160 ορόφους με περισσότερα από 500.000 μέτρα χώρου για γραφεία και διαμερίσματα. Το 2004 ξεκίνησε η κατασκευή του ουρανοξύστη, σε μια περίοδο οικονομικής άνθισης ενώ τα εγκαίνια του πραγματοποιήθηκαν λίγες εβδομάδες μετά από την ανακοίνωση πως η χώρα αδυνατεί να αποπληρώσει το χρέος της ύψους 59 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ζητώντας παράλληλα 6 μήνες παράταση.
Ακόμη, το Burj Khalifa (το οποίο κατά τη διάρκεια κατασκευής ονομαζόταν Burj Dubai) "σπάει" και τα ακόλουθα ρεκόρ: του υψηλότερου ορόφου, ανελκυστήρα αλλά και το ψηλότερο σημείο παρατήρησης (στον 124ο όροφο)! Επίσης, έχει τη μεγαλύτερη πισίνα του κόσμου αλλά και το υψηλότερο τέμενος.
Σύμφωνα με το BBC, αν και δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως στο εσωτερικό του το κτήριο εγκαινίασε ο ηγεμών του Ντουμπάι, ο Σεΐχης Mohammed Bin Rashid Al Maktoum.
Η τελετή έγινε ύστερα από 1.325 μέρες κατασκευών και παραβρέθηκαν πάνω από 6.000 καλεσμένοι. Τα πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό και σε μια γιγαντοοθόνη αναγραφόταν το ακριβές ύψους του ουρανοξύστη το οποίο μέχρι τότε παρέμενε μυστικό.
Πηγή:Cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails