Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2010

Έζησα τον εφιάλτη στο «Κόπα Αφρικα»


Πόσο τραγικό είναι αλήθεια όταν στη διάρκεια μιας διαδρομής που έχει σαν τελικό σκοπό την παρουσία σε μια εκδήλωση που είναι ταυτισμένη με τον αθλητισμό και τη ζωή, να συναντάς το θάνατο;
Η επίθεση που δέχτηκε από ένοπλους αγνώστους την προηγούμενη Παρασκευή στην περιοχή της Καμπίντα το λεωφορείο που μετέφερε την αποστολή της Εθνικής ομάδας του Τόνγκο στην Ανγκόλα και είχε σαν συνέπεια το θάνατο τριών ανθρώπων εξακολουθεί να σοκάρει και να προκαλεί ερωτηματικά. Το «γιατί», που πάντοτε μένει αναπάντητο έπειτα από κάθε δολοφονία που γίνεται προκειμένου να σταλθεί «μήνυμα» στο όνομα των παράπλευρων απωλειών.
Το άκουσμα της είδησης «κεραυνοβόλησε» και τους ανθρώπους του ΟΦΗ καθώς μεταξύ των επιβαινόντων στο πούλμαν ήταν και το πρόσφατο μεταγραφικό απόκτημα της ομάδας Έρικ Ακότο ο οποίος πριν μια εβδομάδα ακριβώς είχε βρεθεί στο Ηράκλειο υπογράφοντας το συμβόλαιο του με τον ΟΦΗ. Ο 30χρονος αμυντικός ήταν ευτυχώς μεταξύ αυτών που δε χτυπήθηκαν από τις σφαίρες. Όπως δηλώνει όμως στην «Π» οι στιγμές που έζησε ήταν εφιαλτικές και δύσκολα θα ξεχαστούν.
«Είναι δύσκολο να αφήσεις πίσω σου κάτι τέτοιο. Φυσιολογικά έπρεπε όλοι μας να ήμαστε τώρα νεκροί. Νιώθω τυχερός που δε χτυπήθηκα γιατί ακούγαμε τις σφαίρες που περνούσαν δίπλα μας. Ήταν εφιάλτης. Σκέφτομαι συνέχεια τι έγινε. Ακόμα και στον ύπνο μου δε μπορώ να ηρεμήσω. Βλέπω άσχημα όνειρα. Δεν είσαι νεκρός, όμως στην ψυχή σου μένουν πράγματα που σε σκοτώνουν. Πρέπει να συνέλθω όμως γιατί υπάρχει η οικογένεια μου», αναφέρει ο 30χρονος αμυντικός ο οποίος περιγράφει πώς έζησε το περιστατικό: «Έγιναν όλα τόσο γρήγορα. Δεν είδαμε κανέναν γιατί ήταν κρυμμένοι πίσω από τους θάμνους. Ακούσαμε μόνο τους πυροβολισμούς και πέσαμε αμέσως κάτω. Στο λεωφορείο υπήρχαν έξι «κομάντος» για την προστασία μας, και έριχναν κι αυτοί. Γινόταν χαμός. Ήμασταν κάτω όλοι και προσευχόμασταν στο Χριστό για να μείνουμε ζωντανοί. Είναι σκληρό να μιλάω γι’ αυτό φίλε. Ευχαριστώ το Θεό που είμαι ζωντανός».
Όταν η επίθεση σταμάτησε κι ενώ τα συνεργεία ειδοποιήθηκαν να περισυλλέξουν νεκρούς και τραυματίες στην αποστολή της ομάδας δεν υπήρχε καθόλου σκέψη και όρεξη για …ποδόσφαιρο. «Ήρθε και μας είδε ψυχολόγος. Τον έστειλε ο Πρόεδρος του Τόγκο. Μίλησε σε όλους μας έναν προς έναν. Μας ρώτησε πως νιώθαμε και τι είχαμε στο μυαλό μας. Όλοι φοβόμασταν. Δεν ήμασταν συγκεντρωμένοι. Δε γινόταν να παίξουμε μετά από ό,τι είχε γίνει. Έτσι γυρίσαμε πίσω», αναφέρει ο Έρικ Ακότο. Η τραγική ειρωνεία όπως μας τονίζει ο παίκτης του ΟΦΗ είναι ότι το 2008 η Εθνική ομάδα του Τόγκο είχε γλιτώσει στο ..τσακ από μια άλλη τραγωδία.
«Πριν δύο χρόνια έπρεπε να δώσουμε έναν αγώνα με την Εθνική ομάδα της Σιέρα Λεόνε στο Φρίταουν. Όλη η αποστολή θα μεταφέρονταν εκεί με ένα ελικόπτερο. Αυτό το ελικόπτερο έπεσε στην αμέσως προηγούμενη πτήση που έκανε με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 23 άνθρωποι».
Παρά το τραγικό συμβάν της Καμπίντα ο Έρικ Ακότο δεν παρέλειψε να πληροφορηθεί τα νέα του ΟΦΗ: «Ξέρω ότι κερδίσαμε δύο παιχνίδια από τότε που ήρθα στην ομάδα. Αυτό δείχνει ότι μπορούμε να ανέβουμε στην πρώτη κατηγορία. Θα έρθω την επόμενη εβδομάδα. Θέλω να πω στους φίλους της ομάδας ότι ο Ακότο είναι εντάξει. Απλά μετά που θα έρθω θα χρειαστώ πέντε μέρες για να προετοιμαστώ όπως πρέπει και να είμαι έτοιμος για να αγωνιστώ».
Πηγή:Πατρίς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails