Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2010

Αίμα στη Γάζα, συγκρούσεις και στην Αίγυπτο


Ενας νεκρός Παλαιστίνιος μαχητής της οργάνωσης Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης και τέσσερις τραυματίες ήταν το αποτέλεσμα χθεσινοβραδυνής ισραηλινής επίθεσης κοντά στην πόλη Χαν Γιούνες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Από την άλλη πλευρά των συνόρων στην Αίγυπτο, η μεσογειακή πόλη Ελ Αρίς, 40 χιλιόμετρα από το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα, έχει μετατραπεί από χθες το απόγευμα σε πεδίο συγκρούσεων μεταξύ ακτιβιστών από πολλές ξένες χώρες και της αιγυπτιακής αστυνομίας. Τα επεισόδια κορυφώθηκαν τη νύχτα και συνεχίστηκαν σήμερα το πρωί με προσωρινό απολογισμό 40 τραυματίες από την πλευρά των ξένων ακτιβιστών (μεταξύ των οποίων Αμερικανοί, Αγγλοι και Τούρκοι) και 15 τραυματίες από την πλευρά των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας.
Αφορμή υπήρξε η έντονη διαμαρτυρία των ξένων, οι οποίοι είναι μέλη του κονβόι αλληλεγγύης “Viva Palestina”, εναντίον της απόφασης της αιγυπτιακής κυβέρνησης να μην περάσουν όλα τα οχήματα που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη Γάζα από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα αλλά 55 από αυτά να ταξιδέψουν μέσω Ισραήλ.
Ανάμεσα στους ακτιβιστές βρίσκεται ο Αγγλος βουλευτής Τζορτζ Γκαλογουέι ο οποίος δήλωσε σε δημοσιογράφους: "Είναι εντελώς ακατανόητη [η απαίτηση των Αιγυπτιακών αρχών] το 25% του κομβόι να πάει στο Ισραήλ και να μη φθάσει ποτέ στη Γάζα. Διότι τίποτα που μπαίνει στο Ισραήλ φθάνει ποτέ στη Γάζα".
Πηγή:Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails