Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2010

102 νεκροί από τροχαία το 2009 στους καρόδρομους της Κρήτης!


992 συμπολίτες μας τα τελευταία 8 χρόνια έχουν χάσει την ζωή τους..
Ένα αρνητικό ρεκόρ διεκδικεί για άλλη μία φορά η Κρήτη, όσον αφορά τα τροχαία ατυχήματα που σημειώθηκαν το 2009. Συνολικά ο αριθμός των νεκρών φτάνει τους 102 νεκρούς, με το νομό Ηρακλείου να βρίσκεται τρίτος στη... θανατηφόρα λίστα, μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στους 52 ανέρχονται οι νεκροί από τροχαία ατυχήματα στο Ηράκλειο, ενώ πολύ λιγότεροι είναι σε Χανιά, Ρέθυμνο και τελευταίο το Λασίθι. Συγκεκριμένα, τα Χανιά αριθμούν 22 νεκρούς, το Ρέθυμνο 18 και το Λασίθι 10.
Ένας αριθμός αναμενόμενος, εάν αναλογιστούμε τον πληθυσμό του νομού σε συνδυασμό με το κακό σε ποιότητα οδικό δίκτυο και την κακή οδηγική συμπεριφορά των κατοίκων της Μεγαλονήσου, σύμφωνα με τις αρμόδιες τοπικές αρχές. Τα νούμερα αυτά όμως μπορούν να αλλάξουν εάν υπάρχει παιδεία, ήδη από τη μικρή ηλικία, αλλά και σωστή ενημέρωση. «Γιατί σε πολύ μεγάλο ποσοστό ο οδηγός είναι υπεύθυνος για τα τροχαία ατυχήματα», αναφέρει στην «Τ» ο αστυνομικός διευθυντής Ηρακλείου, Κώστας Κουζέλης.
Κι αν όλα αυτά μας φαίνονται απλά νούμερα, το θέμα είναι τι κρύβεται πίσω από αυτούς τους αριθμούς. Ποιες είναι δηλαδή οι συνέπειες ενός τροχαίου ατυχήματος;
Οι επιπτώσεις, κοινωνικές αλλά και οικονομικές, των τροχαίων ατυχημάτων επιβαρύνουν πολλαπλά την ανθρώπινη δραστηριότητα, τόσο τον παθόντα όσο και τους ανθρώπους γύρω του.
Τρίτος σε σειρά κατάταξης βρίσκεται ο νομός Ηρακλείου όσον αφορά στον αριθμό νεκρών από τροχαία ατυχήματα το 2009, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Πρόκειται για μία θέση, η οποία δεν μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους, ενώ ταυτόχρονα φανερώνει το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στο οδικό δίκτυο του νομού αλλά και ολόκληρης της Κρήτης.
Συγκεκριμένα το Ηράκλειο με 52 νεκρούς, ακολουθεί τη Θεσσαλονίκη με 93 νεκρούς και την Αθήνα, που βρίσκεται στην πρώτη θέση με 344 νεκρούς, ενώ οι υπόλοιποι νομοί του νησιού ακολουθούν πολύ πιο χαμηλά στη λίστα με μικρότερους αριθμούς. Ο νομός Χανίων αριθμεί 22 νεκρούς, ο νομός Ρεθύμνης 18 και τέλος ο νομός Λασιθίου μόλις 10.
«Είναι λογικό να έχουμε τόσους νεκρούς από θανατηφόρα τροχαία στο Ηράκλειο, δεδομένου ότι είμαστε μία πολύ μεγάλη πόλη. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να μειώσουμε τα τροχαία ατυχήματα και κατά συνέπεια τους νεκρούς. Αυτό όμως είναι πολύ δύσκολο, καθώς θα πρέπει αρχικά να αλλάξει η νοοτροπία των οδηγών», επισημαίνει ο αστυνομικός διευθυντής Ηρακλείου, Κώστας Κουζέλης.
Με αυτό συμφωνεί και η αναπληρώτρια διοικητού της τροχαίας Ηρακλείου, Ζωή Αλεξάκη. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να μειώσουμε αυτούς τους αριθμούς. Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία των οδηγών και αυτό θα γίνει μόνο εάν υπάρχει από πολύ μικρή ηλικία η ανάλογη εκπαίδευση», συμπληρώνει η ίδια.
Πηγή:Τόλμη

1 σχόλιο:

  1. ΑΥΤΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΝΕΤΕ ΑΛΛΟΘΙ ΣΤΟΥΣ ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΥΣ ,ΧΑΠΑΚΙΔΕΣ ΣΤΟΥΣ ΜΑΓΚΕΣ ΟΤΙ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ .Ο ΚΑΛΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ,ΟΔΗΓΕΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΥΡΙΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails