Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2010

Ο Κυπριακός αγώνας (1955 - 1959) στη δημοτική ποίηση της Κρήτης


Γράφει ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ, δάσκαλος – λαογράφος
(Απ’ αφορμή τις εκδηλώσεις στην πόλη μας για την αδελφοποίηση των Δήμων Χανίων και Αμμοχώστου Κύπρου, δίνομε το κείμενο της παρακάτω εργασίας μας, του 1984, μικρό δείγμα της βαθύτατης εκτίμησης και της αγάπης που τρέφομε για τους αδελφούς μας Κυπρίους. Περισσότερα, εξάλλου, είχαμε πει κατά τις εκδηλώσεις της 2.8.1999 ως ομιλητής στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας παρουσία Υψηλών Εκπροσώπων της Κύπρου και της Πατρίδας μας, με θέμα: “25 χρόνια από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Διαχρονικές σχέσεις Κύπρου - Κρήτης”).
Τραγουδήθηκε και ιστορήθηκε πολύ ο Κυπριακός αγώνας, γιατί το μεγαλείο του είναι σαν την βουνοκορφή του Τροόδους και του Ψηλορείτη, και δεν κρύβεται!
Τραγουδήθηκε όμως και από τον Δημοτικό τραγουδιστή της Κρήτης, γιατί, καθώς το γνωρίζουμε, δεν θα μπορούσε ν' αφήσει μεγάλο θέμα, χωρίς να το κάμει τραγούδι, να το κάμει ρίμα και μάθημα, λιγόλογο ριζίτικο και έπος, και να τ' αφήσει Δάσκαλο διδάχο και «λόγον ακριβόν», στις επερχόμενες γενεές, για να μορφώσει έτσι, επιδέξια κι' αληθινά, τη Νεότητα!
Γιατί πραγματικά, τα δημοτικά τραγούδια μας, έχουν μιαν ακατάβλητη δύναμη στο να συγκλονίζουν και να συγκινούν, με τον δωρικό λόγο τους. Μ' ένα λόγο, να διδάσκουν.
Μια περιδιάβαση, σύντομη έστω, στο χώρο του Δημοτικού ποιητή της Κρήτης, θα μας φανερώσει πόσην απήχηση είχε στην Κρητική ψυχή, ο Κυπριακός αγώνας... Γιατί το πλήθος των σχετικών δημιουργημάτων που ακουστήκανε, τραγουδηθήκανε, γίνανε κτήμα και βίωμα του Κρητικού, είναι αμέτρητο!
Διαβάστε την συνέχεια εδώ: http://www.haniotika-nea.gr/index.php?artid=42858

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails