Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2010

Πώς έχασαν 35 δισ. ευρώ οι ελληνικές μετοχές

Η ελληνική αγορά, παγιδευμένη στη δίνη των μακροοικονομικών εξελίξεων της Ελλάδας, δεν κατάφερε να ακολουθήσει την πορεία των ξένων χρηματιστηρίων και υποχώρησε δραματικά, από τα μέσα Οκτωβρίου και ύστερα, πραγματοποιώντας ένα βύθισμα που αφαίρεσε το 1/3 της αξίας της.
Το παράδοξο είναι ότι, μόλις μια εβδομάδα πριν από την επίτευξη των υψηλών περιόδου και συγκεκριμένα τις 2.894 μονάδες στις 15 Οκτωβρίου, ο κ. Προβόπουλος, στην πρώτη συνάντηση που είχε με το οικονομικό επιτελείο της σημερινής (νέας τότε) κυβέρνησης, είχε προειδοποιήσει - ενημερώσει ότι το έλλειμμα θα ξεπερνούσε το 12%. Και όντως οι εξελίξεις το επιβεβαίωσαν. Παρ' όλ' αυτά, ο χρηματιστηριακός ενθουσιασμός παρέμεινε, με αποτέλεσμα παρά τις προειδοποιήσεις, η αγορά να κινείται ανοδικά, σε ένα τέμπο ενθουσιασμού, πιθανότατα λόγω της ισχυρής κυβέρνησης που είχε προκύψει από τις εκλογές τους Οκτωβρίου. Χρειάστηκαν αρκετές εβδομάδες για να συνειδητοποιηθεί (εντός και εκτός συνόρων) η έκταση της άσχημης κατάστασης των δημοσιονομικών και να οδηγηθούμε στις υποβαθμίσεις από τους ξένους οίκους, δύο ολόκληρους μήνες μετά τις προειδοποιήσεις Προβόπουλου.
Χρειάστηκαν επίσης ακόμη δύο μήνες για να ξεκαθαρίσει η Ε.Ε. τη διάθεσή της για το αν θα στηρίξει ή όχι την Ελλάδα. Μέσα σε όλο αυτό το διάστημα, το ελληνικό Χρηματιστήριο βρέθηκε αντιμέτωπο όχι μόνο με το δυσμενές οικονομικό κλίμα, αλλά και με τους κερδοσκόπους, οι οποίοι σε πρώτη φάση «έπαιξαν» με τα ελληνικά ομόλογα, και σε δεύτερο επίπεδο και με το Χ.Α. Οι δε ξένοι οίκοι, που το τελευταίο διάστημα έχουν «εξαντληθεί» σε εκθέσεις υποβαθμίσεων κυρίως για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, φέρονται σαν να πιάστηκαν κι εκείνοι εξαπίνης σχετικά με το τι πραγματικά συμβαίνει στην οικονομία και τον αντίκτυπό της στο Χ.Α.
Η συνέχεια εδώ: http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1778274

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails