Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2010

Αίσχος.Έφτιαξαν αγωγό λυμάτων σε παραλία ωοτοκίας της Καρέτα-Καρέτα στο Ρέθυμνο!


Ένα από τους τρεις μεγαλύτερους βιότοπους ωοτοκίας της Caretta, Caretta, που βρίσκεται στην παραλία Σκαρλέτα Ρεθύμνου επέλεξαν οι τοπικές αρχές για να εγκαταστήσουν αγωγό λυμάτων για τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού της πόλης!
Το θέμα, έφεραν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι, μετά από καταγγελίες των οργανώσεων Αρχέλων και Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης.
Οι δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις, υποστηρίζουν ότι, σε αντίθεση με τα προβλεπόμενα στην εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, η κατασκευή του αγωγού γίνεται πάνω στην παραλία και όχι κατά μήκος του υπάρχοντος δρόμου.
Για την ανάγκη μεταφοράς λυμάτων στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού Ρεθύμνου, σχεδιάστηκε και εγκρίθηκε από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές η κατασκευή αγωγού 20 χλμ. και 11 αντλιοστάσια από μπετόν κατά μήκος του δρόμου που βρίσκεται πάνω από τη συγκεκριμένη παραλία.
Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατες καταγγελίες, σε αντίθεση με τα προβλεπόμενα στην εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, η κατασκευή του γίνεται τελικά πάνω στην παραλία.
«Το πρόβλημα εμφανίζεται από τη στιγμή που με μια κοντόφθαλμη λογική εύκολου κέρδους κάποιοι επιλέγουν να περάσουν τον αγωγό λυμάτων όχι από τον υφιστάμενο δρόμο όπως προβλέπει η εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αλλά από την ίδια την παραλία» δήλωσε ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος.
Το τμήμα της παραλίας του Ρεθύμνου είναι ο τρίτος σε σημασία βιότοπος αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta Caretta, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ευρωπαϊκό έδαφος με το μέσο όρο ετησίου αριθμού φωλιών να φτάνει τις 387.
Ως εκ τούτου η περιοχή έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο NATURA 2000.
Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails